Index Vakbarát Hírportál

Meglepő eredménye lett a Donald Trump és Kamala Harris támogatottságát mérő kutatásoknak

2024.07.24. 07:01
Jelentősen nőtt Kamala Harris támogatottsága egy friss közvélemény-kutatás szerint. Donald Trump republikánus jelölt és a regnáló alelnök között a Morning Consulting szerint mindössze két százalékpont a különbség a republikánus javára. Spencer Kimball, az Emerson College közvélemény-kutatója úgy véli, Harris fellendülése nem lesz hosszú életű. A The Reuters és az Ipsos közös felmérése viszont egészen más eredményt mutat. E szerint az alelnök két százalékpontos előnyre tett szert a volt elnökkel szemben.

Joe Biden demokrata elnökjelölt visszalépése óta először jelentek meg adatok Kamala Harris és Donald Trump támogatottságával kapcsolatban. A Morning Consulting amerikai közvélemény-kutató cég felmérése szerint a republikánus jelölt és a regnáló kormány alelnöke között mindössze két százalékpontnyi különbség van.

A Bloomberg azt írja, ez jelentős javulás Kamala Harris részéről, aki a visszalépés előtt jócskán alulmaradt Trumppal szemben. A legkorábbi mérések hétszázalékos különbséget mutattak Trump és Harris között. Ami csak azután javult némiképp, hogy Joe Biden nagyon gyenge teljesítményt nyújtott az elnökjelöltek tévés vitáján. Akkor a RealClearPolitics 1,6 százaléknyi javulást jelzett. 

Spencer Kimball, az Emerson College közvélemény-kutatója úgy véli, Harris népszerűségének növekedése azzal magyarázható, hogy míg Biden volt a feltételezett jelölt, a demokraták vonakodtak az alelnököt támogatni. „Ezek a szavazók a visszalépés miatt most szabadon kijelenthetik, hogy egyértelműen Harris mellett állnak” – mondta. 

Ugyanakkor Kimball úgy véli, Harris fellendülése rövid életű lesz a választók megosztottsága miatt. „Még az olyan világrengető események, mint Biden rossz vitateljesítménye, a Trump elleni merénylet és a republikánusok jelölőgyűlése is mindössze három ponttal mozdították el a közvéleményt” – emelte ki Kimball. 

A The Reuters felmérése mást mutat

Reuters és az Ipsos közös közvélemény-kutatása viszont egészen más eredményt mutat. E szerint Kamala Harris alelnök Joe Biden visszalépése óta két százalékpontos előnyre tett szert Donald Trump volt elnökkel szemben. Harris, aki már megszerezte a jelöltségéhez szükséges támogatást, 44–42 arányra vezet az adatok szerint.

A lap azt írja, egy július 15–16. között végzett országos mérés még azt mutatta, a republikánus politikus és a demokrata vezető fej fej mellett halad 44 százalékkal. Egy másik, július eleji kutatás pedig egyszázaléknyi különbséget mért Trump javára.

Milwaukee-ban indította a kampányát 

Kamala Harris egy milwaukee-i gyűléssel indította el az elnökválasztási kampányát kedden. Az esemény lehetőséget ad arra, hogy válaszoljon a demokraták legfontosabb kérdésére: hogyan fogja legyőzni Donald Trumpot?

Harris – mióta Joe Biden visszalépése után bejelentette, hogy őt támogatja elnökjelöltként – sokat dolgozott azon, hogy minden jelentős demokrata támogatását megszerezze és a küldöttek többsége hétfő estére el is kötelezte magát mellette. Emellett az alelnök rekordösszegű, 100 millió dolláros adományt gyűjtött össze két nap alatt. 

A legnagyobb kihívás a Bloomberg szerint az lesz, hogy meggyőzze a Wisconsin állambeli szavazókat arról, hogy győztes kampányt tud folytatni. Az amerikai választások napjáig alig több mint 100 nap van hátra. 



Rovatok