Index Vakbarát Hírportál

Ha Las Vegason múlik, Trump lesz az elnök, de egy harmadik is beleszólhat még

2024.10.10. 06:30
Donald Trump győzelme felé hajlanak a fogadók, legalábbis ez derül ki egy nyereményszorzókat listázó oldal összeállításából. Összesen 24 személyre kínálnak fogadási lehetőséget, vannak köztük meglepetések bőven. Egy biztos, az eddigi legtöbb tét Trumpra érkezett.

Nem szívesen tesz különbséget a legtöbb fogadóiroda a két amerikai elnökjelölt között, a legtöbb portál ugyanakkora szorzót kínál mind a republikánusok jelöltjére, Donald Trumpra, mind pedig a demokrata Kamala Harrisre. Ugyanakkor más oldalak nyíltan vállalják, hogy – ha csak hajszállal is – ők bizony a korábbi elnököt látják esélyesnek.

Kicsi, de előny

Itt sem túl nagy az előnye Trumpnak, illetve pontosabban nem sokkal kisebb a nyereményszorzója. 1,8, illetve 1,95 között mozog a nyereményszorzója Trumpnak a legtöbb fogadóirodánál, azaz azt jelenti, hogy tízezer forintos tét esetén 18 ezer, illetve 19 500 forint nyereménye lehet a fogadóirodáknál a volt elnök győzelme esetén. Kamala Harris szorzója 1,91 és 2 között mozog, azaz közel duplapénzt érhet egy rá adott győztes tipp. 26 fogadóirodából egyébként 14-nél kínálnak pontosan ugyanakkora szorzót a két fő esélyesre, míg egyetlenegynél Harris áll jobban. A többinél Trump az esélyesebb.

Ezt pedig a fogadók is érzékelik. Az oddschecker.com adatai szerint az összes beérkezett tipp 58,59 százalékát Trump győzelmére adták le. Harrisre csak a fogadók kicsivel több mint negyede tette pénzét, a listán pedig esetleges meglepetésgyőztesek is szerepelnek.

Jöhetnek a meglepetések

Michelle Obama, Barack Obama egykori elnök felesége, volt first lady ugyanis a fogadók érzete szerint a harmadik legesélyesebb az elnöki pozíció elnyerésére. Hogy ezt pontosan mire alapozzák, azt nem tudni – nem kizárt, hogy sokan még a nyári pletykáknál tették rá pénztárcájuk voksát, amikor Obama neve is felmerült Joe Biden elnök utódjaként –, mindenesetre a fogadók öt százaléka őt látja befutónak. Az ő győzelme egyébként meglepetésszámba menne, 101-szeres pénzt fizetne, azaz tízezer forintos tétnél több mint egymillió forint ütné a győztesek markát.

Hasonlóan magas szorzóval, átlagosan 251-szeres oddsszal rendelkezik Robert Kennedy Jr., aki augusztusban lépett vissza részlegesen Trump javára, illetve Gavin Newsom (251-,501-szeres), Kalifornia demokrata kormányzója is. Előbbire a fogadók 3 százaléka, utóbbira két százalék tette fel pénzét.

Nevető harmadik?

Feltehetően érkezett rá fogadás, ám a legjobb ötbe nem sikerült bekerülnie J.D. Vance-nek, aki Trump alelnökjelöltje, mégis igencsak alacsony szorzókat kapott. A legtöbb fogadóirodánál toronymagasan ő a harmadik legesélyesebb az elnökségre, 67-szeres szorzóval rendelkezik, azaz valóban reális esélye lehet a befutóra. Ez feltehetően úgy lehetséges, hogy a legtöbb fogadóiroda máris elkezdte beárazni azt a tragikus végkimenetelt, hogy Trump elnök ellen ismételten merényletet követnének el és gyorsan új jelöltet kellene állítani helyette.

Ez esetben feltehetően Vance lenne a republikánusok embere.

A „futottak még” kategória

A fogadók természetesen szeretik a meglepetéseket és a váratlan eseményeket. Vannak, akik évek óta pénzt tesznek arra, hogy most fognak leszállni ufók a Super Bowlon. Éppen ezért olyan népszerű, ám csekély eséllyel rendelkező nevek is megtalálhatók a 24-es listán, mint például a milliárdos üzletember, Elon Musk (501-szeres nyereményszorzóval), Meghan Markle sussexi hercegné (980), a műsorvezető Tucker Carlson (1001) és a rapper Kanye West (1001) is.



Rovatok