Index Vakbarát Hírportál

A The Washington Post most először nem támogat jelöltet az amerikai elnökválasztáson

2024.10.26. 14:41
Sem a republikánus, sem a demokrata jelöltet nem támogatja a The Washington Post az amerikai elnökválasztás kampányában. A döntés óriási felháborodást váltott ki a jelenlegi és volt szerkesztők körében is, de több közéleti szereplő is a demokrácia haláláról beszél a lépés nyomán.

A Washington Post több mint 30 év óta először jelentette be pénteken, hogy szerkesztősége nem támogatja egyik jelöltet sem az elnökválasztáson – írja a The Guardian

„Visszatérünk gyökereinkhez, miszerint nem támogatunk elnökjelölteket” – fogalmazott Will Lewis, a lap vezérigazgatója kevesebb mint két héttel a 2024-es elnökválasztás előtt kiadott közleményében.

A The Washington Post szerkesztősége Jimmy Carter 1976-os megválasztása óta minden választáson támogatott jelöltet. A jelenlegi tulajdonos, Jeff Bezos – aki az Amazon milliárdos birtokosa is – 2013-ban vásárolta meg a lapot. A lap vezetőségének döntése széles körben felháborodást váltott ki, mivel a novemberi elnökválasztást az Egyesült Államok közelmúltbeli történelme legjelentősebb választásának tartják.

Marty Baron, a The Washington Post korábbi ügyvezető szerkesztője bírálta az újság döntését, olyan „gyávaságnak” nevezve azt, amelynek „áldozata a demokrácia”. Baron szerint Donald Trump republikánus jelölt a lépést „meghívásnak fogja tekinteni arra, hogy tovább félemlítse a The Washington Post tulajdonosát”, a milliárdos Jeff Bezost.

Aggasztó gerinctelenség egy olyan intézménynél, amely a bátorságáról híres

– tette hozzá.

Susan Rice, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete és a Biden-kormányzat korábbi belpolitikai tanácsadója „képmutatónak”, „álszentnek” és „gyávának” nevezte a döntést, és szintén a demokrácia haldoklásáról beszélt.

Ezen túl a lap több volt és jelenlegi újságírója is felháborodásának adott hangot, többen is úgy érzik, hogy a döntés belegázol a lap „bátor tudósításainak” hosszú hagyományába. 

A The Washington Post azután határozott a szokás berekesztéséről, miután a Los Angeles Times milliárdos tulajdonosa, Patrick Soon-Shiong a hét elején hasonló lépésre szánta el magát, megakadályozandó Kamala Harris tervezett elnökjelölti támogatását. A döntés szintén nagy felháborodást váltott ki a lap munkatársainál. 

Mint írtuk, egyre inkább elfajul az amerikai elnökválasztás kampánya, Kamala Harris demokrata jelölt szerint Donald Trump fasiszta, Joe Biden jelenlegi elnök pedig azt mondta, hogy a republikánus jelöltet be kellene zárni. Erről itt olvashatnak bővebben.



Rovatok