Index Vakbarát Hírportál

Műholdról sugározzák a kultúrát

2011. november 9., szerda 15:53

Okostelefonokra tölthető kalauz segít tájékozódni a történelmi Magyarország kulturális értékeiről, helyszíneiről. A Kulturális gps-mobilalkalmazást mutatták be szerdán az Örökmozgó moziban tartott sajtótájékoztatón.

A 3,7 millió forintba kerülő pilotverzióban 500 helyszín szerepel az okostelefonra tölthető adatbázisban. A tervek szerint két éven belül kerül fel a 14 ezer helyszín 10 millió objektummal, mondta Lovas Lajos, a júniusban megalakult Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) főigazgatója.

Műemlékektől múzeumokon át szobrokig tartalmaz kulturális objektumokat az adatbázis, amikről információkat, képeket, videókat és térkép segítségével az útirányt is megtekinthetik a felhasználók. Területi felosztás is található például a történelmi vidékek szerint (Őrvidék, Dél-Alföld, Kárpátalja).

Szőcs Géza kulturális államtitkár a tájékoztatón megjegyezte: "ez a rendszer egységesíti azt a Magyarországot, amit történelminek nevezünk, Németújvártól kezdve Podolinon és Fiumén át Késmárkig".

Míg 2010-ben a mobilhasználóknak a 15 százaléka használt okostelefont, ami 1,5 millió embert jelent, addig 2012-re azt várják, hogy már a 45 százalék fogja ezt használni.

A kuturális gps alkalmazását három szintűre tervezik: egy általánosra, egy részletesebbre, és egy tudományos igényű összefoglalóra. A kiegészítő filmek és képsorok mellett többek között irodalmi művekből vett idézetek, szövegek és zenei bejátszások színesítik az anyagot.

Android Market vagy Apple Appstore-ban lehet rákeresni a "kulturális gps" kifejezésre, mondta az Indexnek Ujvárossy Andor projektmenedzser. Androidhoz a link itt található, apple-nél az iTunes store-ban van.

Rovatok