Index Vakbarát Hírportál

Nyilvánosságra kell hozni Dörner és Nemcsák pályázatát

2011. december 20., kedd 21:15

Pert nyert első fokon az Index a Fővárosi Önkormányzattal szemben, amiért megtagadták az adatkérést Dörner György és Nemcsák Károly pályázatának kiadása, valamint a szakmai bizottság jegyzőkönyvének nyilvánosságra hozatala miatt.

Nyáron Tarlós István főpolgármester a József Attila Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói álláshelyére kiírt pályázat alapján Nemcsák Károlyt kérte fel a színház vezetésére. Akkor a szakmai bizottság két személyt, Horgas Pétert és Nemcsák Károlyt javasolta a poszt betöltésére.

Ugyancsak Tarlós döntött Dörner György kinevezéséről az Új Színház élére, annak ellenére, hogy a szakmai bizottság nem támogatta Dörnert. Akkor kikértük a József Attila Színház és az Új Színház igazgató posztjának döntését elkészítő szakmai bizottság üléséről készült jegyzőkönyvet, ugyanis sem Nemcsák, sem Dörner pályázata nem volt nyilvános.

Az Index október 11-én fordult a Fővárosi Önkormányzathoz a pályázatok és a jegyzőkönyv kikérése miatt, amit a főpolgármester nevében a főjegyző arra hivatkozva tagadott meg, hogy ezek nem közérdekű adatok. Ezt követően az Index bírósági útra terelte az ügyet.

A szerdai tárgyaláson Pesti Központi Kerületi Bíróság döntése szerint mindkét adatot ki kell adni. A tárgyaláson az önkormányzat képviselője azzal védekezett, hogy a pályázatok nem közérdekű, hanem személyes adatnak minősülnek, amiből levonható belőlük az érintett természetes személyre vonatkozó  következtetés.

A bizottsági ülés jegyzőkönyvének kiadásánál pedig azt kifogásolták, hogy zárt ülésen hangzott el, viszont az üléssel kapcsolatban kiadtak egy tájékoztatót. Az Index jogi képviselője erre válaszul azzal érvelt, hogy kizárólag a szakmai kompetenciára vonatkozó következtetés vonható le.

A bíróság mai ítéletében arra kötelezte az önkormányzatot, hogy adja ki Dörner György és Nemcsák Károly pályázatát, valamint a bizottsági ülés jegyzőkönyvét.

Az ítélet nem jogerős, így az önkormányzat fellebbezést nyújthat be.

Rovatok