Index Vakbarát Hírportál

Tarlós: Bozsik Yvette-et kicsinálták

2012. március 20., kedd 15:22 | aznap frissítve

Csak július 1-ei hatállyal kezdene neki igazgatói tevékenységének a Kossuth-díjas táncművész, de hivatalba lépése előtt jelezte a főpolgármesternek, hogy visszalép. Tarlós nem tartóztatja, új pályázatot írnak ki. A főpolgármester szerint Bozsik Yvette-et egy önmagát liberálisnak nevező gondolkodói kör "kicsinálta".

Levélben ajánlotta fel lemondását Tarlós Istvánnak Bozsik Yvette, a Trafó január közepén kinevezett igazgatója, akinek megbízatása július 1-től lépne életbe. A Fővárosi Önkormányzat megerősítette a Magyar Narancs online kiadásának értesülését, és mint fogalmaztak, "a városvezetés foglalkozik az üggyel".

Lapunk megkeresésére Szűcs Somlyó Mária, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója  elmondta, hogy a főpolgármester természetesen nem kötelezheti Bozsik Yvettet maradásra, ezért új pályázatot írnak ki majd az intézmény vezetésére.

A koreográfus-rendezőt kinevezése kapcsán számos kritika érte, köztük az Index részéről is.

Az igazgatói posztra tavaly decemberben mindössze ketten pályáztak, Bozsik Yvette mellett a Trafó jelenlegi igazgatója, Szabó György. Bozsik a pályázati döntéssel egyidőben a szinhaz.hu-n megjelentette programját, ahol az addigi igazgató, Szabó György is elérhetővé tette a sajátját.

A mostani helyzetről a Trafót eddig irányító Szabó György az MTI-nek azt nyilatkozta: hivatalosan nem értesítették a kijelölt igazgató lemondásáról. Amíg a fenntartótól, a Fővárosi Önkormányzattól más utasítást nem kapnak, tovább dolgoznak az évad befejezéséig, és a július 1-jei átadás-átvételre készülnek.

A jelenlegi igazgató szólt arról is, hogy a helyzetnek demoralizáló hatása van, a legnehezebb együtt tartani a csapatot, hiszen senki nem tudja, hogy most mi lesz. Szabó György reményét fejezte ki: bármi is történjen, utána gyors döntések születnek. "Ha ez a hír igaz, szeptembertől nincs program, mert a mostani állománnyal mi nem terveztünk, hanem szabad kezet adtunk abban a következő vezetésnek, hogy a saját koncepcióját megvalósíthassa."

Szabó György úgy vélekedett: valószínűleg a szakma nyomására döntött így Bozsik Yvette. Hozzátette: a szakma szerette volna megtudni, hogy milyen koncepciót valósítana meg a Trafóban az új vezető, mert a nyilvánosságra hozott pályázatából pontos elképzeléseit nem tudták kiolvasni.

Tarlós: Bozsikot kicsinálták

Szabó az Indexnek elmondta: szeretne időpontot kérni Tarlóstól, mert a mostani munkatársak közül mindenki hosszú távra tervez: csak akkor maradnának a Trafóban, ha hosszú távú biztosítékot kapnak arra, hogy továbbra is ott dolgozhatnak. Az igazgató elmondta: gyanították, hogy valami gond lehet, mert a jövő évi NKA-támogatás elnyeréséhez Bozsiknak már el kellett volna küldenie a pályázati anyagot, de ez nem történt meg. Egy hete, tíz napja tudták, hogy a jövő évi programokra már senki nem kért pénzt.

Tarlós kedd este az Inforádió Aréna című műsorában elmondta: nincs oka nem gyanakodni, hogy a Kossuth-díjas táncművészt, koreográfust „egy bizonyos, önmagát liberálisnak nevező gondolkodói kör részéről olyan brutális és nemtelen támadások érték, hogy azt mondta: neki a családi élete, a gyerekei többet érnek annál, mint hogy kikészüljön”.

Bozsik Yvette levelére hivatkozva megjegyezte: a művészt „kicsinálták”, mielőtt elfoglalhatta volna hivatalát.  Tarlós szerint az intézmény vezetői posztjára szinte azonnal új pályázatot kell kiírni.

Bozsik az Origónak korábban elmondta: a gyerekszínház innovatív formái érdeklik, például az olyan kísérleti irányok, mint a csecsemőszínház. A vidék felé is nyitna, tervez egy országos Trafó-hálózatot, és hisz a kelet-európai színházban is. A színvonallal nincs problémája, az eddig a Trafóban bemutatkozó és sikeres magyar alkotók a továbbiakban is kapnának fellépési lehetőséget előadásaikkal, mondta.

A pályázatnak tartalmaznia kellett az idén 460 millió forintból gazdálkodó társaság ötéves időszakra vonatkozó részletes üzleti tervét, a hosszabb távú művészeti koncepciót, több évadra vonatkozó produkciós terveket.

Rovatok