Index Vakbarát Hírportál

A lejáratása miatt mond le Bozsik a Trafóról

2012. március 21., szerda 10:21

Bozsik Yvette-nek a 2012. július 1-én esedékes kinevezését a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetői posztjára nem áll módjában elfogadni, írja a koreográfus a szinház.hu-hoz eljuttatott közleményében.

Bozsik Yvette bejelentette Tarlós István főpolgármesternek, hogy a 2012. július 1-én esedékes kinevezését a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetői posztjára nem áll módjában elfogadni, áll a Bozsik Yvette Alapítvány jegyezte közleményben.

"Az Érdemes és Kossuth-díjas művész szerint pályázatának beadása pillanatától kezdődően az őt érő személyes és szakmai támadások, nevének és eddig elért eredményeinek lejáratása és besározása a rá váró munka ellehetetlenüléséhez vezetett, a hazai és a nemzetközi művészeti közvélemény félretájékoztatása, személye ellen hangolása pedig méltatlan helyzetet állított elő.

Bozsik kiemelte, hogy a Trafó - Hálózatba kötve konferencia szervezői és felszólalói a minimálisan elvárható bizalom helyett mindent megtettek annak érdekében, hogy bizonygassák vezetői alkalmatlanságát, és ezzel a Trafó megszüntetését vizionálják. Tették ezt a szakmai aggodalom és hozzáértés, a független civilek álarcában úgy, hogy közben a pályázaton vesztes előző vezető támogatói között volt olvasható néhányuk neve, és többen munkakapcsolatban álltak a Trafóval.

Bozsik Yvette mélységes sajnálatát fejezi ki mindazon együttesek és alkotók felé, akik bizalmukkal támogatták, és azon művészek felé is, akik reménykedtek egy nyitottabb, sokszínűbb, együttműködőbb Trafó létrehozásában."

Kedden Tarlós István főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában a Bozsik pályázati anyagát bírálókkal kapcsolatban úgy fogalmazott: nincs oka nem gyanakodni, hogy a Kossuth-díjas táncművészt, koreográfust "egy bizonyos, önmagát liberálisnak nevező gondolkodói kör részéről olyan brutális és nemtelen támadások érték, hogy azt mondta: neki a családi élete, a gyerekei többet érnek annál, mint hogy kikészüljön".

Bozsik Yvette levelére hivatkozva megjegyezte: a művészt "kicsinálták", mielőtt elfoglalhatta volna hivatalát. A városvezető szólt arról is, hogy noha az intézményt jelenleg a régi igazgató viszi, a vezetői posztra szinte azonnal új pályázatot kell kiírni.

A Trafó jelenlegi igazgatója, Szabó György az Indexnek elmondta: továbbra is szeretne időpontot kérni Tarlóstól, mert a mostani munkatársak közül mindenki hosszú távra tervez: csak akkor maradnának a Trafóban, ha hosszú távú biztosítékot kapnak arra, hogy továbbra is ott dolgozhatnak. Az igazgató hozzátette: gyanították, hogy valami gond lehet, mert a jövő évi NKA-támogatás elnyeréséhez Bozsiknak már el kellett volna küldenie a pályázati anyagot, de ez nem történt meg. Tíz napja tudták, hogy a jövő évi programokra már senki nem kért pénzt.

Rovatok