Index Vakbarát Hírportál

Itt a trollok alkonya?

2012. május 25., péntek 09:38

Egy New York állambeli tervezet szerint a névtelen kommenteket azonnal törölni kéne, hacsak nem fedi fel magát a user. Azonban Amerikában a Legfelsőbb Bíróság alkotmányos szigora miatt az ilyen ötleteknek nincs sok esélye.

Épp kezdenénk megszokni, hogy az internet szabadságával együtt jár a felhasználók névtelensége – amiről a közösségi oldalakon ugye önként és dalolva mondunk le -, máris itt van egy tervezet, ami a trollokkal együtt a szabad beszéd lehetőségét is kisöpörné a netről. Ha ugyanis New York állam törvényhozásának mindkét kamaráján keresztülmegy egy tavasszal  beterjesztett törvénytervezet, akkor minden helyi illetőségű oldalon és blogon kötelező lesz valódi névvel megjelenni – írja a Wired. A Thomas O'Mara szenátor fejéből kipattant ötlet értelmében az adminoknak kötelező lenne törölni minden anonim kommentet, hacsak a komment írója nem járul hozzá, hogy nyilvánosságra hozzák nevét – persze úgy, hogy a névhez valódi identitásnak és IP-címnek kell tartoznia. A republikánus politikus szerint a rendelkezés végre az internet korában is megteremtené az elszámoltathatóságot. Egy szintén konzervatív képviselő, Jim Conte pedig azt várja a lépésétől, hogy az képes lesz majd elfojtani a rosszindulatú és alaptalan politikai támadásokat, illetve végre felfedi a trollok (ő a „cyberbullies” kifejezést használta, ami ugyanaz, csak magyarul nem hangzik olyan jól) valódi személyazonosságát.

A tervezetet amerikai jogvédők részéről természetesen éles támadások érik, sőt, a Wired is úgy fogalmaz, hogy az anonimitás ilyen mértékű korlátozása mellett az amerikai közjogi rendszert megalapozó Föderalista nevű tanulmánygyűjteményt sem tudta volna álnéven kiadni annak szerzőtriója, Alexander Hamilton, James Madison és John Jay. A Wired egyébként nem jósol valami nagy jövőt a nyilvánvalóan szimbolikus célzatú tervezetnek, mert ellentmond a szólásszabadságról szóló Első Alkotmánykiegészítésnek; azaz, ha életbe lépne, a Legfelsőbb Bíróság vélhetőleg azonnal elkaszálná. A Legfelsőbb Bíróság ugyanis a szólásszabadság ügyében nem ismer tréfát, korábban már egyértelműen kimondta, hogy „az anonimitás védelme létfontosságú a demokratikus közbeszéd szempontjából”, mert egyes kisebbségben lévő nézeteket gyakran csak a névtelenség védelme mögül lehet biztonságban hangoztani. Az anonimitás ezért „a többség zsarnoksága ellen emelt pajzs”.

Ez a pajzs azonban több országban fegyverviselési engedélyhez kötött. Korábbi cikkünkben már volt róla szó, hogy a világ internettel legjobban ellátott országának számító Dél-Koreában jelenleg is érvényben van egy olyan szabály, miszerint a napi százezer látogató feletti weboldalon a kommenteléshez mindenkinek a valós nevét kell használnia. De az évszázados alkotmányos hagyományokkal rendelkező Nagy-Britanniában is komolyan gondolkoznak az online anonimitás feloldásán, igaz, egyelőre konkrét lépések még nem születtek.

Rovatok