Index Vakbarát Hírportál

Roham az így öltük meg Bin Ladent könyvért

2012. augusztus 29., szerda 17:19

Szeptember 11-én tervezték megjelentetni, de már 4-én piacra kerül a No easy day (Nem könnyű nap) című könyv az USA-ban. A kötet Oszama bin Laden tavaly májusi megölésének történetét dolgozza fel.

A szerző azt állítja magáról, hogy tagja volt annak a különleges alakulatnak, amely titokban rajtaütött Oszama bin Laden pakisztáni rejtekhelyén. Azonban az is kiderült már, hogy a borítón szereplő Mark Owen csupán egy álnév.

A múlt héten a Fox News kiderítette, hogy az igazi neve Matt Bissonnette, a szerző Alaszkában él, és valóban tagja volt a SEAL nevű kommandós egységnek, és tényleg volt valamilyen feladata az Oszama elleni rajtaütésben.

A lebukott szerző komoly bajba kerülhet, mert az USA hadügyminisztériuma már jelezte, hogy szolgálati titkok megszegéséért pert fontolgat ellene. Az USA kormánya eleve nem tartja korrektnek, hogy a könyv állításait nem küldték el nekik előre ellenőrzésre.

A könyv két dolgot biztosan cáfol az akció eddig hivatalosan ismertetett változatához képest. A könyvben leírtak szerint a kommandósok ahogy meglátták Oszama bin Ladent, azonnal lelőtték. A hivatalos változat szerint csak akkor ölték meg, amikor felmerült a lehetőség, hogy fegyver után nyúl.

Azt is írja a szerző, hogy Oszama bin Laden holttestére visszafele menet a helikopterben ráült egy katona. Az USA kormánya eddig azt kommunikálta, hogy kellő tisztelettel bántak a tetemmel, mielőtt a tengerbe hajították.

A könyvről többet egyelőre nem lehet tudni, de az biztos, hogy már az előrendelések alapján bestseller.

Rovatok