Index Vakbarát Hírportál

J.K. Rowlingot egy twitterező buktatta le

2013. július 23., kedd 09:43

Az álnéven írt új sikerkönyv valódi szerzőjéről először egy Twitter-üzenetben kezdtek el pletykálni. Persze lehet, hogy ez is csak egy marketingfogás volt, hogy felcsigázzák Rowling rajongóit.

A Harry Potter-sorozat írónőjének Roberth Galbraith álnéven írt krimije, a The Cuckoo's Calling, a kritikusok szerint jó volt ugyan, de a könyvesboltok polcairól nem nagyon fogyott, áprilisban például csak 449 példányt adtak el belőle. Aztán az Amazon eladási listájának 4709. helyéről az elsőre ugrott, amikor kiderült, hogy valójában ki írta. A siker egy jól felépített marketingstratégia része volt, állítja a Business Insider.

A felhajtás egyik eleme volt az a hír is, mely szerint egy számítógépes elemzőprogram is segített kideríteni, hogy tényleg J.K.Rowling áll-e a Robert Galbraith írói álnév mögött. De ezt és a Times konkrét kérdését megelőzően egy Twitter-üzenet miatt kezdett terjedni a pletyka, hogy valójában J.K. Rowling lehet a The Cuckoo's Calling rejtélyes írója.

India Knight, brit író és újságíró július 10-én twittelt 95 ezer követőjének, hogy mennyire tetszik neki az új könyv, amit olvas, a The Cuckoo's Calling. Harriet Green a Guardientől szinte azonnal megkérdezte, hogy jó választás-e nyaraláshoz. A válasz egy „igen” volt. Ezt követően egy Jude Callegari nevű felhasználó twittelt valamit a könyvről. Ezt a beszélgetést törölték, de Jude lényegében elárulta, hogy azért biztos abban, hogy J.K. Rowling van az álnév mögött, mert az egyik barátja a könyv kiadójánál dolgozik, és elmondta neki. Nem egy bombabiztos forrás, de ennyi elég volt, hogy a könyv írójának valódi kiléte beszédtémává váljon.

Kérdés, hogy véletlenek sorozata vagy sokkal inkább egy precízen megtervezett stratégia áll az események mögött. A Business Insider az utóbbira szavaz, amit az is erősít, hogy a The Cuckoo's Calling így sokkal nagyobb a médiavisszhangot kapott, mint Rowling korábbi felnőtt témájú könyve, az Átmeneti üresedés.

Rovatok