Index Vakbarát Hírportál

Kiabálás az NMHH-elnök meghallgatásán

2013. október 28., hétfő 17:18

A frekvenciahasznosítást nevezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfontosabb feladatának a nemrég kinevezett elnök, Karas Monika az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának ülésén. Meghallgatásán volt kiabálás, szóba kerültek a roma műsorvezetők és a Klubrádió ügye is.

Karas Monika elmondta, hogy az újabb mobilfrekvencia-aukció előkészítése már zajlik. Szerinte a kialakuló verseny árcsökkenést hozhat. A spektrumhasznosítás első szakasza sikeresen lezajlott, a három mobilszolgáltatóval 2022-ig szóló megállapodást kötött a hatóság, amellyel mintegy 110 milliárd forintos bevételre tesz szert az állam.

Karas Monika a héten záruló digitális átállással is elégedett, az egyik leggördülékenyebb folyamatnak nevezte Európában. Elmondta, hogy több mint 130 ezer háztartásba szereltek fel az új sugárzás vételére alkalmas eszközöket, és az Antenna Hungáriával közösen huszonöt új átjátszó adót helyeztek üzembe a jobb vétel érdekében.

Ezután a képviselők kérdezhették Karast. A jobbikos Pörzse Sándor hatékonyabb fellépést akar a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében, és kifogásolta, hogy bár bírósági döntések mondták ki, hogy egyes médiumok nem megfelelően számolnak be pártjáról, nincs változás. Elfogadhatatlannak találta a bűnügyi hírek arányát is a hírekben. Osztolykán Ágnes (LMP) pedig rákérdezett: mit tehet a hatóság, hogy a romák akár műsorvezetőként is megjelenjenek.

Az MSZP-s Mandur László kifogásolta, hogy a jogszabály nem ad lehetőséget arra, hogy a testület már a kinevezése előtt meghallgassa az NMHH elnökét. Mandur nem tartja sikeresnek sem a hatóság működését, sem az elnök és elődje vezetői magatartását. Azt is elmondta: a közmédia intézményeit nem ellenőrizheti a nyilvánosság, az MTVA vezetője a székházvásárlásra fordított forrásokkal együtt több mint 100 milliárd forinttal rendelkezik úgy, hogy szinte senkinek sem tartozik elszámolással.

Rákérdezett a Klubrádió 92,9 MHz-es frekvencia-használatára is, mivel fél éve nem történt meg az ezzel kapcsolatos jogerős bírósági ítélet végrehajtása. Szerinte Böröcz Istvánt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) korábbi vezérigazgatóját az eddigi tevékenysége nem predesztinálta arra, hogy a hatósághoz kerüljön és vezetői feladatokat lásson el.

Ne zsidózzon és ne cigányozzon

A jobbikos Novák Előd Osztolykán Ágnes kérdésével kapcsolatban azt kérdezte: vajon a tévék a felelősek azért, mert "az általa roma kisebbségnek nevezett közösséggel szemben előítéletesek az emberek?" Felhozta a médiatanács egy kerecsendi riporttal kapcsolatos döntését, amelyben szerinte a testület azt mondta ki: nem volt gyűlöletbeszéd, sem kirekesztő, hogy a riportban kimondták, a betörések és lopások többségét cigány családok követték el. Ezután kiabálásig fajuló vita alakult ki a képviselők között, L. Simon László bizottsági elnök közölte, hogy már többször felszólította a képviselőt, hogy ne zsidózzon, most arra is felszólítja, hogy ne cigányozzon.

Karas Monika elmondta, hogy a bűnügyi kvóták teljesülését a hatóság rendszeresen monitorozza, és törvénysértés esetén büntetnek. A médiatanács nem tart fenn ízlésrendőrséget, a műsorok minőségére a támogatások által lehet hatással, ahogy ezt meg is teszi a Magyar Média Mecenatúra program keretében. Azt is elmondta, hogy már most is vannak roma műsorvezetők a tévékben. A Klubrádióról azt mondta: már előkészítés alatt van az a hatósági szerződés, amellyel a rádió áttérhet az ingyenesen használható budapesti frekvenciára, várhatóan a következő médiatanácsi ülésen foglalkoznak ezzel.

Rovatok