Index Vakbarát Hírportál

Egy szigeten rejtegették az ellopott remekműveket

2016. május 12., csütörtök 10:53

Egy kis folyami szigeten elrejtve megtalálták az ukrán hatóságok azt a 17 barokk és reneszánsz festményt, köztük Tintoretto, Rubens és Mantegna remekműveit, amelyeket tavaly novemberben rabolt el Veronából egy többségében moldovaiakból álló bűnbanda, írja az MTI.

Petro Porosenko ukrán elnök szerda este jelentette be a műkincsek megkerülését. Az összes festmény értékét nagyjából 16 millió euróra, azaz 5 milliárd forintra becsülik. Az ukrán határőrök biztonságba helyezték a műveket. A bűnözők állítólag postán, csomagként küldték oda a műanyag zsákokba csomagolt képeket, miután márciusban a banda több tagját is letartóztatták.

A rablók novemberben elvitték nagy mesterek 17 remekművét, köztük Tintoretto öt képét, Jacopo Bellini, Pisanello, Mantegna, Peter Paul Rubens festményeit, a múzeum legértékesebb darabjait. Egyes festményeket kiszedtek a keretükből és összetekertek, másokat kerettel együtt vitték el. A képeket a biztonsági őr gépkocsijával szállították el, majd erről egy másik autóba szálltak át. 

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter Veronában "nagy napnak" nevezte a festmények megkerülését, és közölte, hogy azok rövidesen visszakerülnek a Castelvecchio-múzeumba. 

Rovatok