Index Vakbarát Hírportál

Az MTVA irodáit és tárgyalóit tehát le lehet hallgatni

2017. február 9., csütörtök 08:35 | aznap frissítve

Egészen furcsa indokkal szüntette meg a nyomozást a Fővárosi Főügyészség az MTVA vezérigazgatójának tárgyalójában talált lehallgatóberendezések ügyében, írja a 444.hu.

A Fővárosi Főügyészség megvizsgálta a nyomozás iratait, majd arra jutott, hogy a tiltott adatszerzés bűntette miatt a két gyanúsítottal szemben folytatott nyomozást megszünteti, mivel a cselekmény nem bűncselekmény. Azzal magyarázzák a döntést, hogy a „töretlen jogalkalmazói gyakorlat” értelmében

az MTVA irodái, illetve tárgyalói nem lehetnek a tiltott adatszerzés elkövetésének helyszínei. 

Ez már csak azért is érdekes, mert ahogy az Indexen tavaly megírtuk, a közmédia intézményei nemzetbiztonsági védelem alá tartoznak, az Alkotmányvédelmi Hivatalnak törvényileg nevesített felhatalmazása van az MTVA objektumvédelmére.

Tavaly tavasszal találtak videó és hang rögzítésére alkalmas készülékeket az MTVA vezérigazgatója, Vaszily Miklós tárgyalójában, illetve Vas Imre üzemeltetési igazgató és Enyedi Csaba vezérigazgatói kabinetvezető irodáiban. Azóta nyomozott a rendőrség az ügyben, ennek iratait január 16-án adta át a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az ügyészségnek.

Vast és Enyedit az ügy gyanúsítottjaiként hallgatta ki a rendőrség, mindketten felfüggesztették státuszukat az MTVA-ban. Két lehetséges vádpontban zajlott nyomozás. Az első tiltott adaszerzés bűncselekménye, a másik pedig „kettős felhasználású termékkel visszaélés és haditechnikai termékkel vagy szolgáltatással visszaélés” bűntette miatt indult meg.   

Rovatok