Index Vakbarát Hírportál

Boldogságboltot épített a buszmegállókban az Index szerkesztője

2017. július 4., kedd 17:41

Mostantól novellákat is olvasgathatnak a busz- és villamosmegállók váróiban az utazók: a városban kihelyezett szövegeket 2500 pályázó közül választották ki. A legjobb húsz között van az Index főszerkesztő-helyettese is.

Ünnepélyes díjátadón mutatták be a JCDecaux Álljon meg egy novellára! nevű irodalmi pályázatának győztes műveit. A három díjazott mellett további 17 sikeres pályázó munkái júliustól Budapest több pontján, busz- és villamosmegállók utasváróiban lesznek olvashatók magyar és angol nyelven. A pályázatra majdnem 2500 munka érkezett, ezekből választotta ki a legjobb húszat a Grecsó Krisztián által elnökölt zsűri – adták hírül a szervezők.

Az első díjat a piliscsévi Somogyi Katalin, az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol-magyar tanári szakos hallgatója nyerte el Katicabogár című novellájával; ő 300 ezer forintot kapott az elismerés mellé. Kapcsolás című írásáért második díjat és 200 ezer forintot nyert Orosz Adél tervezőgrafikusként váltott az irodalomra, már jelent meg kötete. A harmadik helyezett Somogyi Boglárka lett, aki Néha nem baj, hogy lerombolsz kicsit című novellájával 100 ezer forintot kapott. Érdekesség, hogy az első és a harmadik helyezett testvérek.

A három győztes novella mellett a többi shortlistre jutott írást is megjelenteti az utasvárókban a JCDecaux. Köztük az Index főszerkesztő-helyettese, Haász János A boldogságbolt című írását is, amelyben egy férfi meglátogatja a titkos és illegális boldogság-beszerzőhelyet, de a vásárlás nem úgy sül el, ahogy szerette volna.

Mind a 20 novelláról angol fordítás is készült, hogy a turistaszezonban Budapestre látogató külföldiek is benyomásokat szerezhetnek a magyar irodalomról. A plakátokhoz egy magyar (#álljonmegegynovellara) és egy angol nyelvű (#stopforashortstory) hashtag is tartozik a lehetséges közösségi médiás megosztásokra való tekintettel.

A városszerte kihelyezett novellák a jcdecauxnovella.blog.hu címen magyarul, a jcdecauxshortstories.blog.hu oldalon pedig angolul olvashatók. Ezeken a felületeken van lehetőség arra is, hogy bárki szavazzon a közönségdíjasra. Aki novellájával a két blogon összesítve a legtöbb szavazatot kapja, egy könyvcsomagot nyer.

Haász Jánosnak egyébként nem ez az első irodalmi sikere: nemrég jelent meg az Index Napirajz-rovatának alkotójával, Merényi Dániellel közös kötete, a Felnőtteknek nem. A svéd típusú gyermekverseket tartalmazó könyv az első olyan Magyarországon, amely a live print technológiát alkalmazza, azaz a kiterjesztett valóság segítségével kínál extra tartalmat az olvasáshoz.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok