Index Vakbarát Hírportál

Idő előtt távozik a brit királyi filharmonikusok vezetője

2018. január 11., csütörtök 00:34

Bár csak 2019 októberében járna le a brit királyi filharmonikusokat vezető Charles Dutoit szerződése, az őt érintő molesztálási vádak miatt a karmester azonnali hatállyal távozik az együttes éléről, írja az MTI a brit Királyi Filharmonikus Zenekar szerdai bejelentése nyomán.

Mint ismert, a világhírű svájci karmestert három operaénekesnő és egy zenész vádolja zaklatással, közülük ketten vállalták a nevüket (Paula Rasmussen amerikai mezzoszoprán és Sylvia McNair amerikai szopránénekesnő), a másik két vádló a neve elhallgatását kérte.

Az indoklás szerint az elhúzódó bizonytalanság és a médiafigyelem tarthatatlanná teszi Dutoit helyzetét a zenekarnál, amely karácsony előtt azt közölte, hogy a vádakra való tekintettel felmenti vezető karmesterét a közeljövőben esedékes koncertjei alól. A karmesterrel közben több szimfonikus zenekar is megszakította a kapcsolatot.

A 81 éves Dutoit tagadja a vádakat, amelyek állítása szerint nemcsak őt, hanem barátait és kollégáit is megdöbbentették. A karmester azzal védekezett, hogy a közvetlenebb testi kontaktus bevett dolog és a kölcsönös barátság jele a művészvilágban, ő nem erőszakolta rá magát senkire, nem közeledett tolakodóan másokhoz.

Rovatok