Index Vakbarát Hírportál

Vidékre paterolnák a Színháztörténeti Múzeumot is

2018. december 18., kedd 16:22

A Természettudományi Múzeummal együtt költöztetnék vidékre az Országos Színháztörténeti Múzeumot és Intézetet (OSzMI), szúrta ki a Hvg.hu.

A  hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint "a kormány egyetért az országos közgyűjtemények vidéki szerepvállalásának erősítésével", valamint "szolgáltatásainak bővítésével és fejlesztésével", ezért kiemelten vizsgálja a Petőfi Irodalmi Múzeum részeként működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet "vidéki elhelyezésének lehetőségét" is. A Petőfi Irodalmi Múzeum épp a napokban kapott új főigazgatót Demeter Szilárd író és Századvég-elemző személyében.

Az OSzMI központi épülete a Krisztina körúti Áldásy-palota, de az intézményhez tartozik a Bajor Gizi Színészmúzeum is, amelyet 1952-ben Gobbi Hilda kezdeményezésére alakítottak ki Bajor Gizi egykori villájában, és amely ma az OSzMI kiállítóhelye. Egyelőre nem tudni, hogy az intézmény vidékre költöztetése melyik épületet hogyan érintené, és milyen sorsot szánnak nekik abban az esetben, ha a múzeumnak mennie kell.

A részletes szakmai koncepció kidolgozásának határideje 2019. március 15., a pénzügyi és a koncepció megvalósítását segítő jogszabálymódosítási javaslatokat május 15-ig kell kidolgozni.

Ahogy korábban írtuk, az Index értesülései szerint a Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenben folytathatja majd a működését, a vidékre költöztetés tervéről a múlt héten tájékoztatták a múzeum vezetőségét és munkatársait. Az érintettek többsége nem örül az áthelyezésnek.

A hírrel kapcsolatban telefonon és emailben is kerestük az OSzMI-t, ha megkapjuk a válaszaikat, frissítjük a cikkünket, vagy írunk egy másikat.

Rovatok