Index Vakbarát Hírportál

Wachsler: Nem politikai okokból vitték el Nagy Imre szobrát

2019. január 21., hétfő 10:51

A Válasz Online Wachsler Tamással, a Kossuth tér rekonstrukciójáért felelős Steindl Imre Program Zrt. vezérigazgatójával készített interjút, amelyből többek között az is kiderül, hogy Nagy Imre szobrának éjszakai elszállításáról személy szerint ő döntött, de nem sunyiság történt, ahogy azt sokan gondolták, hanem attól tartott, személyi sérülés történhet, ha egy tüntető a soktonnás szobor alá fekszik, vagy a daru elé áll, továbbá azt sem akarta, hogy olyan képek készüljenek, amelyeken Nagy Imre alakja egy kötélen lóg.

Wachsler azt is állítja, hogy Nagy Imre-szobor eltávolítása ugyanazt a logikát követi, mint a 2011-ben megkezdett térrekonstrukció többi eleme:

A 2011-es országgyűlési határozat óta világos tájékozódási pontok szerint haladunk: az egyik ilyen, hogy a tér rekonstrukciójakor az ősbűn, a szoborrombolások előtti állapotokhoz nyúlunk vissza. Azt gondoltuk végig, milyen lenne az Országgyűlés környezete, ha 1945 után szimulált népítéletekkel nem rombolják le a korábbi alkotásokat, és nem hagyják évtizedeken keresztül leromlani a teret. Szalonképtelen emlékműveket nyilván nem állítanánk újra, de erről szó sincs.

Wachsler azzal magyarázza a szobor elszállítását, hogy a nagyobb emlékművek tekintetében az 1945 előtti állapotokat igyekeznek visszaállítani, és ebbe a koncepcióba nem csak Nagy Imre szobra nem fér bele, hanem Károlyi Mihály szobra, vagy a Makovecz Imre által tervezett jelképes 56-os sírhely sem. Később Wachsler még egyszer kihangsúlyozza, hogy

teljes mértékben azonosulok az általam végrehajtott feladattal, az azonosulást pedig segíti, hogy az áthelyezés nem Nagy Imre történelmi szerepével vagy Varga Tamás alkotásával kapcsolatos értékítélet.

Szóba kerül az is, hogy új helyén a Nagy Imre-szobor nem az Országház felé fog nézni, hanem a Jászai Mari téri McDonald's irányába, de ezzel a meglátással Wachsler vitatkozik, és megjegyzi, hogy minden Varga Tamáson, a szobor készítőjén múlik majd, az ő szava dönt a szobor új helyéről. Egyébként az interjúból az is kiderült, hogy maga Varga kifejezetten ellenezte a szobor elszállítását, azonban az elbontásához nem kellett a hozzájárulása.

Varga egyébként a Népszavának írt nyílt levelében dühösen úgy összegezte a történteket, hogy a szobrot tiltakozása ellenére erőhatalommal elvitték, és nem tartozik a nyilvánosságra, hogy ő jelenleg "a magyar társadalom mely bugyraiban próbál szövetségest találni ahhoz, hogy munkája ne a süllyesztőben végezze, hanem megmaradhasson egy jó budapesti központi helyszínen."

Wachsler a Válasznak adott interjúban kitér Nagy Imre történelmi szerepének megkérdőjelezésére is, amely népszerű téma lett a kormánypropagandában az elmúlt időszakban. Szerinte nem vonták kétségbe Nagy történelmi szereplét, és ha ezt lett volna a cél, akkor nem új helyre, hanem a Szoborparkba kerülne az alkotás.

A Nagy Imre szobor környéke, vagyis a Vértanúk tere az átépítés után teljesen autómentes lesz, ezáltal a Kossuth tér összekapcsolódik a Szabadság téren keresztül a belváros forgalomcsillapított övezetével. A tér közepére visszaállítják a nemzeti vértanúk, vagyis az 1919-es vörösterror áldozatainak Füredi Richárd által alkotott emlékművét. Erről a vezérigazgató azt mondta: "messze nem volt olyan rossz szobor", mint ahogy állítani szokták, és "majdani megítélése egyébként azon is múlik, hogy a plasztikákat miként sikerül rekonstruálni. Bízom abban, hogy ugyanolyan magas színvonalú lesz, mint a többi Kossuth téri szoborrekonstrukció esetében."

Rovatok