Index Vakbarát Hírportál

Egy 30 millió forintos festmény is Hoppál Péter irodájába került

2019. február 8., péntek 14:20

Hoppál Péter volt kulturális államtitkár januárban egy szívecskés poszttal köszönte meg a pécsi Janus Pannonius Múzeumnak, hogy többek között Keserü Ilona és Lantos Ferenc festményei is az ő képviselői irodájába kerülhettek.

A 24.hu aztán közérdekű adatigénylésben kérte ki a múzeumtól azoknak a műalkotásoknak a listáját, amelyek immár Hoppál pécsi munkahelyének falait díszítik. A Janus Pannonius Múzeum válaszából kiderült: haszonbérleti szerződés keretében összesen 13 műtárgyat helyeztek el a fideszes politikus irodájában.

A műalkotások biztosítási értéke összesen 43,7 millió forint, amelyek közül a legértékesebbnek, Keserü Ilona Közelítés I. című munkájának a biztosítási értéke 30 millió forint. A második legértékesebb darab Gyarmathy Tihamér 1979-es, Ritkulás és sűrűsödés című festménye.

A haszonbérleti szerződés szerint a Janus Pannonius Múzeum egész pontosan ezeket a műveket adta oda ideiglenesen a pécsi polgármesteri hivatalnak:

  1. Bors István: Terror (biztosítási érték: 1 millió forint)
  2. Gyarmathy Tihamér: Ritkulás és sűrűsödés, 1979 (biztosítási érték: 5 millió forint)
  3. Herczeg Först: A tettyei romok északról (biztosítási érték: 200 ezer forint)
  4. Irinyi Sándor: Pécs látképe, 1885 (biztosítási érték: 1 millió forint)
  5. Kaldewey Kelemen: Széchenyi tér, 1889 (biztosítási érték: 600 ezer forint)
  6. Kellé Sándor: Havihegyi motívum, 1986 (biztosítási érték: 500 ezer forint)
  7. Kígyós Sándor: Gömb és hasáb, 1970 (biztosítási érték: 1 millió forint)
  8. Miertl Gyula: Havihegyi kápolna (biztosítási érték: 200 ezer forint)
  9. Rétfalvi Sándor: Tájritmus (biztosítási érték: 1 millió forint)
  10. Soltra Elemér: Kő és víz, 1966 (biztosítási érték: 200 ezer forint)
  11. Székely Péter: Kassák-MA, 1986 (biztosítási érték: 1,5 millió forint)
  12. Lantos Ferenc: Viszonylatok, 1990 (biztosítási érték: 1,5 millió forint)
  13. Keserü Ilona: Közelítés I., 1969 (biztosítási érték: 30 millió forint)

A pécsi múzeum az Indexnek adott válaszában azt írta: régóta bevett gyakorlat, hogy egy közgyűjtemény műtárgyat ad tartós megőrzésre egy közhivatal, kulturális intézmény vagy közjogi méltóság számára, a cikkben említett, a képviselői tárgyalóba került Keserü Ilona- és Lantos Ferenc-képek pedig a Janus Pannonius Múzeum tulajdonában vannak, eddig nem voltak kiállítva, raktárban tárolták őket.

Hozzátették: "A Janus Pannonius Múzeum tavaly állapodott meg dr. Hoppál Péter képviselővel arról, hogy a műtárgyakat letétbe helyezik az irodában. A műtárgyak biztonsága, elmozdíthatatlansága e megállapodás keretében garantált. A Janus Pannonius Múzeum ahogy eddig is, ezután is szívesen ad át letétbe olyan műtárgyakat tartós megőrzésre közhivatal, kulturális intézmény vagy közjogi méltóság részére, amelyek bemutathatósága a múzeumi keretek között nem biztosított jelenleg."

Sixx kollégánk publicisztikáját itt olvashatja a témában, ebben a cikkben pedig arról kérdeztük meg olvasóinkat, hogy a múzeum által felsorolt három kategória közül a képviselő vajon melyiknek felel meg. A szavazók többsége eddig arra voksolt, hogy dr. Hoppál Péter egy kulturális intézmény, de ha erősebbnek érzi a közhivatalt vagy a közjogi méltóságot, még fordíthat!

Rovatok