Index Vakbarát Hírportál

A Fortepan amerikai kistestvére Iowából indult

2019. október 3., csütörtök 13:36

„Meséltem róla néhány barátomnak, és eléggé el voltak ájulva tőle”– mondta a 81 éves Shirley Dean, amikor meglátta saját, harminc évvel ezelőtt készült fotóját többszörösére nagyítva az amerikai kisváros, Cedar Falls egyik épületén. Mindez nem jöhetett volna létre a legnagyobb, szabadon használható és folyamatosan bővülő magyar nyelvű online fotóarchívum, a Fortepan nélkül, melynek huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékából származó anyagából az Indexen is hetente válogatunk.

Bettina Fabos, az Észak-Iowai Egyetem tanára Budapesten volt ösztöndíjas, amikor megismerkedett az akkor még csak három éve létező Fortepannal. Az Egyesült Államokba visszatérve 2015-ben elindította a magyar fotóarchívum első, ráadásul tengeren túli testvéroldalát Fortepan Iowa néven. Az iowai privátfotósok 19. és 20. századi képei a helyi élet személyes, szeszélyes, költői, fontos vagy éppen véletlenül művészi pillanatait mutatják be. A jelenleg ötezer fotóból álló digitális gyűjteménybe itt lapozhat bele, az állomány azonban a várakozások szerint néhány héten belül négyszeresére nő.

Shirley Dean 1950-es szülinapos képe csak egy abból a többszáz fotóból, amit Bettina Fabos és fortepanos csapata a helyi idősek otthonában gyűjtött. Legújabb tervük az, hogy szkennelő állomásokat helyeznek el több környékbeli könyvtárban, így a látogatók digitalizálhatják saját családi fotóikat. A képek a website-on és a házfalakon kívül a helyi történeteket a nemzeti történelem sodrába helyező utazó előadássorozatban is fontos szerepet kapnak majd.

Az iowai fortepanosok a fotógyűjtéssel és az óriásfotókkal a privát fotóik fontosságát akarják tudatosítani. „A legtöbb ember nem tartja különlegesnek a saját képeit, azt gondolják, hogy csak foglalják a helyet. Pedig a hétköznapi emberek fotói mögött sok lélek és érzés van – és nagyszerű történetek”– mondta a projektről hírt adó media.com -nak az ötletadó Isaac Campbell.

Iowa mellett már egy másik amerikai államban, Minnesotában, illetve Dániában, Máltán és Indiában is születőben van egy Fortepan-testvér. A 2019-ben hétezer, többségében erdélyi témájú fotóval létrejött romániai Azopan Fotóarchívumról mi is írtunk.

Rovatok