Index Vakbarát Hírportál

Elfogadták az új kulturális törvényt, ami az ellenzéki városvezetőknek okozhat fejfájást

2019. december 11., szerda 11:34

Az Országgyűlés elfogadta a tegnapi éjszakába nyúló vita után a kulturális törvénycsomagot. A szöveg érdemben már nem változott ahhoz képest, amit három nappal ezelőtt a kormány hivatalosan benyújtott, viszont jelentősen eltér attól a korábbi tervezettől, ami december első napjaiban kiszivárgott, és az Indexhez is eljutott.

A tervezet még alapjaiban forgatta volna fel a kulturális finanszírozás rendszerét, kiüresítette volna a Nemzeti Kulturális Alapot, és a korábbinál sokkal erősebb pozíciókat juttatott volna a Demeter Szilárd PIM-főigazgató körüli körnek. Ezek az elemek végül nem kerültek be a törvénybe, de ez valószínűleg nem a kulturális élet szereplőinek vagy Karácsony Gergely főpolgármesternek a tiltakozásával magyarázható, hanem a kormányoldalon belüli pozícióharccal. A tervezet egyik rubrikájában még szerepelt, hogy nem támogatja a Magyar Művészeti Akadémia, a törvényt viszont már igen - a testület a Nemzeti Kulturális Alapban kiemelt befolyással rendelkezik, amit meg is tudott védeni.

Ugyancsak puhult a törvénytervezet legnagyobb felháborodást kiváltó része, hogy a kormány beleszólást kapott volna az önkormányzati fenntartású színházak igazgatóinak kinevezésébe. Ezt kormánypárti politikusok a Katona József Színházban kirobbant zaklatási botránnyal indokolták, és zaklatószínházakról, eltussolt bűncselekményekről beszéltek. A keménykedő retorikához képest a törvény forradalmi változásokat nem hoz - de azért az ellenzéki városvezetőknek okozhat némi fejfájást.

Miről szól a törvény?

Mi következik ebből a gyakorlatban?

Az ellenzéki városvezetéseknek, köztük Budapestnek dönteniük kell: lemondanak a színházaik állami támogatásáról, és teljes egészében finanszírozzák a működésüket, vagy elfogadják az állami pénzt, de akkor tényleg beleszólhat a kormány a színházak működésébe és a vezetők kiválasztásába. A színházai szabadságát Budapesten önkormányzata úgy biztosíthatja, ha többet költ rájuk.

Mi következik ebből a gyakorlatban?

Egyes kiemelt intézmények és intézményvezetők (például Demeter Szilárd, Vidnyánszky Attila, Baán László, Káel Csaba) szerepe hivatalosan is megnő, de ez inkább az informálisan jelenleg is fennálló helyzetet rögzíti. A saját ágazatukon belül ezek a főigazgatók lehetőséget kapnak, hogy általános irányvonalakat határozzanak meg, ami részben a többi intézményvezető fölé emeli őket. Azt azonban eddig is mindenki tudta, hogy például a Szépművészeti vezetőjének nagyobb befolyása van a múzeumügyre, mint a kisebb múzeumok igazgatóinak.

És ami végül nem történt

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok