Index Vakbarát Hírportál

Eredeti, 20 milliárd forintot ér az évtizedek után megtalált festmény

2020. január 18., szombat 14:08 | aznap frissítve

Szakértők megállapították, hogy tényleg eredeti az a Klimt-festmény, ami 23 éve tűnt el egy galériából, de amit decemberben mégis az épületben találtak meg egy csapóajtó mögött, írja a BBC. A festmény értékét 60 millió euróra (kb. 20,2 milliárd forintra) becsülik.

Az 1917-es festmény egy fiatal nőt ábrázol, mögötte zöld háttérrel. 1997 februárjában tűnt el az észak-olaszországi Piacenza egyik galériájából, a Ricci Oddiból. A rendőrség 22 évvel ezelőtti álláspontja szerint egy horgászbottal lophatták ki a festményt a teremből. A keretét eldobták a tetőn, a festményt pedig elrejtették.

Évtizedeken át senki sem tudta, mi lett a mű sorsa. Aztán decemberben jelentették be, hogy amikor a galéria külső falairól éppen a borostyánokat szedték le, az egyik kertész talált egy kis csapóajtót: emögött volt ott egy szemeteszsákba csomagolva a Klimt-festmény.

A festmény megtalálása után voltak, akik kételkedtek abban, hogy valóban az eredeti került volna elő. Az egyik helyi kulturális vezető szerint a lopás idején az egész épületet alaposan átfésülték, és azt is furcsállta, hogy a falba rejtve ilyen jó állapotban megmaradt volna.

Az ügyészség szerint a mű eredetiségét igazoló vizsgálatok után most még azt kell megállapítaniuk, hogy a festmény vajon végig a falban volt elrejtve 1997 óta, vagy pedig csak később került oda. Ha ezekkel a vizsgálatokkal is végeznek, akkor a művet újra kiállítják.

Rovatok