Index Vakbarát Hírportál

Újra Eszenyi Enikőt javasolják a Vígszínház igazgatójának

2020. március 10., kedd 15:24

Továbbra is Eszenyi Enikőt javasolja a szakmai bizottság Vígszínház igazgatójának a hvg.hu meg nem nevezett informátorai szerint.

A portál azt írja: kedden döntött a Vígszínház igazgatói pályázatairól az erre alakult szakmai bizottság, és a többségük Eszenyi mellett voksolt. Eszenyi Enikő 6 igen és 3 nem, Rudolf Péter pedig 4 igen és 3 nem szavazatot kapott, az ő esetében ketten tartózkodtak. Csányi János nem kapott voksot – írják.

A szakmai bizottság csak javaslatot tesz, a döntést a fővárosi közgyűlés hozza majd meg a hónap végén. A szakmai bizottságba Kásler Miklós az Előadó-művészeti Főosztály vezetőjét delegálta, egy tagot a szakszervezet küldött. A Színházművészeti Bizottság delegáltjai: Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Nemcsák Károly, a Jószef Attila Színház igazgatója, Kiss B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója és Kósa Péter Zsigmond, a Pesti Magyar Színház gazdasági igazgatója. A főváros részéről Hassay Zsófia és Tóth József, a Vígszínház részéről Hegyi Barbara szavazhatott a pályázatokról.

Néhány órával korábbi hír, hogy kultúráért felelős főpolgármester-helyettes közölte: a Főpolgármesteri Hivatal felkérte a Vígszínház felügyelőbizottságát, hogy folytasson le vizsgálatot a Vígszínház működésével, vezetésével összefüggő tapasztalatokról beszámoló, az elmúlt napokban megjelent nyilatkozatok és sajtóhírek kapcsán, hogy kiderüljön, miként biztosítják a Vígszínházban a munkavállalók alapvető jogait, védik emberi méltóságukat és szakmai integritásukat.

Az ügy előzménye, hogy nyílt levélben számolt be több neves, volt vígszínházi társulati tag arról, hogy 

a jelenleg regnáló igazgató, Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak és agresszív vezetői kommunikációja hozzájárult ahhoz, hogy felbontsuk a szerződésünket a Vígszínházzal. [...] Fontosnak tartjuk a prevenciót, és szolidaritást vállalunk minden jelenleg is ott dolgozó kollégával, aki a hatalommal való visszaélés áldozata.

Korábban Fenyvesi Lili volt rendezőasszisztens és Néder Panni volt rendező is nyilvános megaláztatásokról és elviselhetetlen, megfélemlítő légkörről számolt be, melyben Eszenyi minden szabályra és minden kolléga ambícióira, érdekeire és méltóságára fittyet hányva vezeti a színházat. 

Eszenyi a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy az igaztalan támadások összefüggnek az igazgatói pályázattal, a vádakról pedig úgy vélekedett, hogy „egy felfokozott próbafolyamat közben sok minden elhangzik, de mivel profik vagyunk, a helyén kezeljük ezeket a szituációkat, tudjuk, hogy miként kell elválasztani a megszólalásokból a lényegeset a lényegtelentől”.

A Vígszínház főigazgatói pályázatának jelöltjeiről, a Bárka Színházat alapító Csányi János pályázatáról itt, Rudolf Péteréről pedig itt írtunk. Eszenyi Enikő pályázata itt olvasható el.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok