Index Vakbarát Hírportál

Két új színész is megszólalt az Eszenyi-ügyben

2020. március 13., péntek 18:11

Király Dániel, a Vígszínház egykori színésze, és Majsai-Nyilas Tünde társulati tag is megszólalt az Eszenyi Enikő verbális agressziójáról szóló vádak kapcsán.

A nyílt levelet nem írtam alá. Nem azért, mert nem érzem magaménak a benne foglaltakat. (...) Az én távozásomban is szerepet játszott az Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak. Nem ez volt az egyetlen oka, de hozzájárult. (...) Tanúja voltam. A négy év alatt számtalanszor. (...) Akkor sem gondoltam, és most sem gondolom, hogy a nyilvános megalázás, a testalkatra tett bántó megjegyzések vagy adott esetben egy tapasztalatlanabb kolléga erőszakos kioktatása valamely nagyobb érdeket szolgálhat. Akkor sem hittem, és most sem hiszek annak a színháznak a létjogosultságában, amely a kívánt művészi színvonalat vagy hatást a résztvevők abuzálásának eszközén keresztül igyekszik megvalósítani.

Többek között ezt írja a Facebookon Király Dániel, aki 2015 és 2019 között volt a Vígszínház színésze. A nyílt levél, amelyre utal, március 9-én jelent meg; ebben több mint 50 egykori Vígszínház-munkatárs írja azt, távozásukban szerepe volt az igazgató, Eszenyi Enikő kíméletlen, agresszív és diktatórikus vezetői stílusának.

Király úgy folytatja a bejegyzését:

Mégis: felemeltem a szavam ezen módszerek ellen? Nem. Kikértem magamnak, hogy a munkatársaimat bántalmazzák? Nem. Éreztem, hogy akivel éppen történik, az úgy érzi, hogy bántják, hogy ő éppen sérül, méghozzá bizonyos esetekben súlyosan sérül; lelkileg, természetesen. És nem tettem ez ellen semmit, bénultan álltam, és később úgy éreztem, hogy bizonyos értelemben segédkeztem az abúzushoz. A Vígszínházban töltött éveim alatt újra és újra felmerült bennem a kérdés, hogy mi az én felelősségem ezekben az esetekben; és mit tehettem volna, illetve mit kellett volna tennem, hogy megakadályozzam azt, amiről a legcsekélyebb kétség nélkül éreztem, hogy helytelen, mi több, veszélyes. Válaszom nem volt, csak mardosó bűntudatom.

Király azt írja, nem Eszenyi Enikő személye a legfontosabb ebben a kérdésben. "A cél az, hogy a hatalommal való visszaélés ne történhessen meg. Nem csak a következő öt évben, nem csak a Vígszínházban, nem csak a színházi szakmában: soha, sehol."

Korábban többen megszólaltak az ügyben, különféle megalázásokról, üvöltözésekről, megsemmisítő bánásmódról beszélve: egykori asszisztensek, művészeti munkatársak, vagy olyan színészek, mint Kovács Patrícia, Mészáros Máté, Molnár Áron és Telekes Péter. Az ügyben a fővárosi önkormányzat vizsgálatot rendelt el.

Eszenyi egy ATV-s interjúban minderre azt mondta, hogy valóban határozott vezetőnek tartja magát, de szerinte nincs semmi probléma a színházban. Börcsök Enikő ez után azt mondta, hogy Eszenyi maradása esetén elmegy a színházból, illetve Halász Judit is Eszenyi ellen szólalt fel.

Utóbbira reagált a társulat egyik jelenlegi tagjai, Majsai-Nyilas Tünde. Ő a Facebookon azt írta:

Halász Judit és Börcsök Enikő kollégáimnak köszönöm, hogy a Vígszínházban történt igazságtalanságok, hatalommal való visszaélés, a lelki és fizikai erőszak ellen kiálltak!

Hozzáteszi: "Bármit viseltem el is eddig, bármit viseltem volna is el a jövőben, sosem tudnék többet tükörbe nézni, ha e két bátor, jeles, bájos imádott kollegám mellé nem állnék. Vigyázzon magára és az arcára mindenki saját tehetsége és jelleme szerint!"  

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok