Index Vakbarát Hírportál

Szigoríthatnak a műemlékvédelmen Ausztráliában a lefújt Cook-szobrok miatt

2020. június 15., hétfő 08:52

Szigorúbb műemlékvédelmi törvények elfogadásán gondolkozik az új-dél-walesi kormány, miután két James Cook-szobrot is lefújtak festékkel Sydneyben, írja az MTI.

A brit kapitány és felfedező szobrát festékkel fújta le két huszonéves nő, akiket később a rendőrség őrizetbe is vett. Másnap reggelre találtak egy lefújt Cook-szobrot a kelet-sydneyi Randwickben is (a rendőrség szerint két külön esetről van szó). Gladys Berejiklian miniszterelnök ezután hétfőn beszélt arról, hogy az esetek miatt elrettentésképpen fontolóra veszi a műemlékek védelmét szolgáló törvények szigorítását.

Bárcsak nem jutna idáig a helyzet. Hangsúlyozni szeretném, hogy csak a lakosság nagyon kis hányada foglalkozik ilyesmivel, a túlnyomó többségünk nem nézi ezt jó szemmel, azt gondoljuk, hogy ez tiszteletlen és ausztrálellenes dolog

– mondta. A szoborfújások azután indultak, hogy a Black Lives Matter antirasszista tüntetői világszerte követelni kezdték, hogy vizsgálják felül az egykori európai gyarmatbirodamak örökségét. Több esetben szobrokat döntöttek le vagy rongáltak meg, ami miatt a szoborvédő ellentüntetők is utcára mentek, szombaton több városban is összetűzések alakultak ki a két tábor között. 

(Borítókép: Cook megrongált szobrát tisztítják Sydney-ben. Fotó: Joel Carrett / MTI)

Rovatok