Index Vakbarát Hírportál

Mit kell olvasni egy színész-testépítő szerint?

2020. november 8., vasárnap 08:43

A kötelező olvasmányok mindig hálás vitatémát jelentenek. Minisorozatunkban nem az aktuálisan előírt olvasmányokon rágódunk. Közéleti szereplőket kérdezünk arról, hogy ők mit terjesztenének fel kötelezőnek.

Gömöri András Máté

Édesapám mindig olvasott. Engem annyira nem mozgatott meg a dolog, sokkal jobban szerettem, amikor apukám mesélt. De kialakult bennem egy általános könyvszeretet. Amikor a kezembe adták az első kötelező olvasmányaimat, a legtöbb gyerekhez hasonlóan én sem rajongtam értük.

Később volt egy fordulópont, amit Gárdonyi Géza Egri csillagok regénye hozott el. Akkoriban nagyon szerelmes voltam az olyan témákba, mint például a középkor, a lovagok, várak... Büszke is voltam magamra, mert ez volt az első nagy mű, amit teljesen elolvastam. Innentől nyitottabb és érdeklődőbb voltam a kötelező olvasmányok irányába. 

Nem igazán tudok olyan könyvet mondani, amit szerintem mindenkinek kötelező módon olvasnia kellene. Olyat viszont tudok, ami például a saját szakmám, a színészet szempontjából nagyon hasznos és érdekes. Ilyen például Vekerdy Tamás: A színészi hatás eszközei – Zeami mester művei szerint. Főleg azoknak ajánlanám, akik színésznek készülnek, mély és elgondolkodtató mű. Olyan esszenciát hordoz magában, amit én sokat használtam például a szakdolgozatomban, de a mindennapokban is hasznosítom. Nagyon jó gondolatébresztő és gondolatindító ebben a témában.

Érdekes, hogy amikor bejöttek J. K. Rowling Harry Potter-könyvei, elkezdtem olvasni őket, de nem olvastam ki mindet. Viszont amikor a srácoknak kellett esti meseként végigolvasni, akkor rájöttem, hogy mennyire jó könyv, és valóban az egyik legjobb eszköz, hogy a gyerekek megszeressék az olvasást. A műfaj pedig támogatja az olvasás szeretetét. Nekem például A Gyűrűk Ura hozta meg az áttörést, hogy magamtól olvassak. A trilógiát és a kiegészítő könyveket is többször olvastam.

Úgy gondolom, hogy magát az olvasás intézményét kell megszerettetni a fiatalokkal, és rávezetni őket arra, hogy milyen csodálatos világokat tud kinyitni, miközben tágítja az elmét és a gondolkozást. Összességében ez a legfontosabb cél.

Kikapcsolódásképpen főleg verseket szoktam olvasni. Szép Ernő verseit például mindenkinek szívvel ajánlom. Gyönyörűek és valóban gondolatébresztők.

Rovatok