Index Vakbarát Hírportál

Dr. Pataki Gergely alapítványa pereskedik Szász Jánossal

2021. február 6., szombat 13:02

Valóban folyik jogi eljárás a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány és Szász János filmrendező között. Az alapítvány a filmrendezőnél tartott rendőrségi házkutatás után is igénybe vesz minden rendelkezésére álló jogi eszközt álláspontja érvényesítésére.

A közhasznú alapítványt, amely 2019 augusztusában a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó műtétet is koordinálta, dr. Pataki Gergely plasztikai sebész és dr. Csókay András idegsebész hozta létre 2002-ben.

Szász János rendező 2019-ben kiutazott Bangladesbe, ahol felvették a huszonhat órás műtétet, valamint az azt követő napok eseményeit. Azóta dolgozik az erről szóló dokumentumfilmen. A jogvita közte és az alapítvány között alakult ki.

Dr. Pataki Gergelyt a részletek tisztázása miatt többször is kerestük, de mostanáig nem kívánt válaszolni kérdéseinkre. Amennyiben erre lehetőséget ad, véleményét közöljük.

AZ ALAPÍTVÁNY HONLAPJÁN MEGJELENT KÖZLEMÉNYBŐL VISZONT KIDERÜL, HOGY VALÓBAN JOGVITÁBAN ÁLLNAK A FILMRENDEZŐVEL, ÉS TOVÁBBRA IS ÉLNEK A RENDELKEZÉSÜKRE ÁLLÓ JOGÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEKKEL.

Az alapítvány honlapján olvasható közlemény szerint a rendőri intézkedésről nem adnak  felvilágosítást, de a jogi eljárás folytatódik:

A mai napon a Szász Jánossal kapcsolatban megjelent sajtóbeli híradások vonatkozásában a bangladesi sziámi ikrek szétválasztóműtét-sorozatát megszervező Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány az alábbi tájékoztatást közli: Az alapítvány a Szász Jánosnál foganatosított rendőrségi intézkedéssel kapcsolatban nem tud felvilágosítással szolgálni. Az Alapítvány a közte és Szász János között kialakult, a sajtóban hivatkozott jogvitában eddig is és ezt követően is a vonatkozó jogszabályi keretek között rendelkezésére álló hatósági, bírósági és egyéb jogérvényesítési eszközöket és fórumokat vette, illetve veszi igénybe.

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Mint azt az Index megírta, dr. Csókay András elítéli és hajmeresztőnek tartja a Szász János filmrendező otthonában végrehajtott rendőri házkutatást, valamint azt, hogy lefoglaltak számítógépeket és telefonokat.

A műtétet végző orvosok és műtőszemélyzet nevében kiállt a filmrendező mellett. 

Rovatok