Index Vakbarát Hírportál

Megtört a síri csend, mindenki egymásra mutogat Britney Spears ügyében

2021. február 10., szerda 17:26 | aznap frissítve

Meglett az eredménye az alig egy hete debütáló, botrányos Britney Spears-dokumentumfilmnek, amely a 2008-ban apja gondnoksága alá helyezett énekesnő életnek nem nevezhető létezését taglalja.

Számos híresség, magazin, hozzátartozó, sőt a közösségi médián, még ha szűkszavúan is, de maga Britney is megszólalt az elmúlt napok hatására.

Köztudott, hogy a pletykalapok és a lesifotósok darabokra szaggatták a látványosan szenvedő sztárt. A Glamour magazin keddi bejegyzésében bocsánatot kért az énekesnőtől. 

Sajnáljuk, Britney. Mindannyian felelősök vagyunk azért, ami Britney Spearsszel történt. Talán nem mi okoztuk a bukását, de hozzájárultunk. Megpróbálhatjuk jóvátenni

– írta az újság, majd arra biztatta az olvasókat, hogy nézzék meg a filmet. 

Számos híresség, köztük Andy Cohen, Sarah Jessica Parker, Meghan McCain és Bette Midler is támogatását fejezte ki a #FreeBritney hashtaggel, valamint Courtney Love is posztolt a témában.

A botrányhősnőnek szintén nem utolsó Miley Cyrus a Super Bowl napján a TikTok Tailgate, vagyis a nagy félidős buli előtti „bemelegítő” eseményen lépett fel, ahol 7500, már beoltott egészségügyi dolgozónak énekelt. Miley előadta a tinikorában menő Party in the U.S.A. című slágerét. A dalszöveg eredetileg is megemlíti Britney Spears nevét, ám a mozgalom kapcsán az ifjú énekesnő külön hangsúlyozta, mennyire szereti Britneyt.

Sokan azonban már a legrosszabbtól tartanak, köztük Amber Tamblyn, a Két pasi – meg egy kicsi színésznője is. Tamblyn az Amy Winehouse életéről szóló 2015-ös (nem mellesleg Oscar-díjas) dokumentumfilmhez hasonlította a Framing Britney Spearst.

Tudjuk, hogy az a sztori hogyan végződött

– célzott a tíz éve alkoholmérgezésben elhunyt brit sztár tragikus életútjára. Csak remélni lehet, hogy Spears nem jut(ott) hasonló sorsra. 

Justin Timberlake, Britney exbarátja (a filmben kiemelt szerepének köszönhetően) a rajongók és celebek céltáblájává vált. Az emberek követelik a bocsánatkérést vagy legalább egy magyarázatot, hogy miért is nőgyűlölő a szívtipróként ismert, ámde igencsak egoista énekes. Mivel Britney az LGBTQ-körökben az egyik, ha nem a legnépszerűbb popdíva, több RuPauls Drag Race-sztár is ujjal mutogat Timberlake-re, valamint a nőket megszégyenítő, elsősorban a médiában dolgozó férfiakra és műsorvezetőkre.

Meglepő módon az énekesnő barátja, Sam Ashgari is kiállt a nyilvánosság elé, hogy támogassa szerelmét, miközben Jamie Spearst (Britney apját) egy keddi Instagram-bejegyzésben jól leteremtette, majd illetlen szóval jellemezte.

Fontos, hogy megértsék, nem tisztelem azt az embert, aki megpróbálja irányítani a kapcsolatunkat, és folyton akadályokat gördít elénk.

A People magazinnak adott pozitív hangvételű interjúban így fogalmazott:

Mindig a legjobbat akartam a másik felemnek, és ezután is támogatni fogom az álmai, valamint az áhított és megérdemelt jövője elérésében. Hálás vagyok a sok szeretetért és támogatásért, amit a rajongóitól kap a világ minden részéről. Normális, csodálatos jövőnek nézünk elébe.

Máig nem tisztázott, hogy Britney Spears közösségi oldalai mögött valóban az énekesnő áll-e, vagy azokat is az apja kezeli, esetleg más felügyelők. Mindenesetre az énekesnő nevében is érkezett kommentár a dokumentumfilmről. (És akkor ott a millió dolláros kérdés – vajon tudott-e róla, hogy film készül a saját mizériájáról?) 

Az énekesnő egy 2018-as koncertjének videóját posztolta, majd leírta, hogy bár mindig is imádni fogja a színpadot, most normális emberként próbálja élvezni az élet apró örömeit.

Britney híres arról, hogy a posztjaiban kikerüli az állapotával kapcsolatos kérdéseket, vidám emojikat és képeket tölt fel, és talán innen is látszik, hogy meg van kötve a keze, nem mondhatja ki azt, ami valójában a szívét nyomja.

Minden embernek megvan a maga története és a saját verziója mások történetéről. Annyira különböző és gyönyörű mindannyiunk élete. Ne feledjétek, nem számít, hogy mit „tudunk” mások életéről, az semmi a kamerák mögött levő ember életéhez képest. 

A várva várt végkifejlet

A felvételt készítő The New York Times szerint a film hatására az ügy a héten visszakerül a bírósághoz, és elsősorban az énekesnő tinédzserkori élményeit veszik górcső alá. A novemberi tárgyaláson Britney ügyvédje elmondta, hogy a nő fél az apjától, akivel már „régóta” nem beszélt, sőt addig nem lép színpadra, amíg a férfi jogilag felette áll. 

Britney évekig elnézett a személye körül kialakult mozgalom felett, de most úgy tűnik, kezdi értékelni a rajongók és ismerősök segítségét, úttörését. Talán még nem késő. 

(Borítókép: Britney Spears. Fotó: Denise Truscello / BSLV / Getty Images / Brandcasting Inc)

Rovatok