Index Vakbarát Hírportál

Egyenmaszk, kódszám, hosszasan sorolható tisztségek. Ilyen idén az SZFE-felvételi

2021. június 10., csütörtök 18:16

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen nagyban zajlanak az idei felvételik. A Hallgatói Önkormányzat szerint van olyan, akit megkülönböztetés ért az egyetemfoglalásról alkotott véleménye miatt, az egyetem honlapján viszont az olvasható, hogy a felvételi tiszta.

Miután 2020 júliusában az Országgyűlés megszavazta a törvényjavaslatot, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) állami fenntartásból alapítványi kézbe került. A korábban ismert SZFE lényegében megszűnt létezni. Az események hatására a tanári kar jelentős része felmondott, a modellváltással párhuzamosan pedig minden megváltozott.

Akik beadták a jelentkezésüket, már egy egészen más egyetemre érkeztek, az Index pedig kíváncsi volt, milyen tapasztalatok fogadták a felvételizőket. Az ügy kényességét jelzi, hogy a megszólalók egyike sem vállalta sem az arcát, sem a nevét. Az egyik felvételiző például ezt mondta:

Vegyes érzésekkel indultam el a zenés színész szak első körös felvételijére, az Operettszínházba. Korábban is próbálkoztam már zenés szakon, Novák–Selmeczi-osztályba, persze számítottam rá, hogy ez nagyon más lesz.

Beszámolójából kiderül, hogy érkezésekor megtörtént a szokásos lázmérőzés, kapott egy karszalagot és egy SZFE-maszkot azzal az instrukcióval, hogy ez lesz a felvételi hivatalos maszkja. Kérték, ez legyen rajta a felvételi alatt.

Kicsit csodálkoztam, hogy akkor ebben kell majd énekelni meg verset mondani? Miért jobb ebben a maszkban, mint egy másikban? Persze ez nem így volt, a produkció alatt lekerülhetett a maszk. Kaptam még egy kódszámot is, hogy beazonosítható legyek, és adtak egy papírlapot, amin ez állt: Magatartási szabályok, valamint a felvételi vizsga rendje. Megmosolyogtatott, hogy az első pont szerint vizsgához illő öltözék viselése kötelező, ha nem abban lennék, most már nehézkes lenne átöltözni. Továbbiakban a lap az ilyenkor szokásos információkat tartalmazta, de inkább az írásbeli vizsgákra vonatkoztak.

Pár perccel később már fent is állt a Kálmán Imre Teátrum színpadán, a vakító reflektoroktól csak homályosan látta kirajzolódni a vizsgabizottság tagjait: Kiss-B. Atillát, Homonnay Zsoltot, Nádasi Veronikát és Földes Tamást.

Énekeltem a repertoárlistámon szereplő dalokból, mondtam verset, Novák Eszter után persze furcsa volt Kiss-B. instrukcióit teljesíteni, de hát én jelentkeztem, ha felvesznek, ez bizonyára gyakran elő fog fordulni.

A közösségi médiában szóbeszéd lett a felvételimaszk. Sokak szerint ez csak azt a célt szolgálta, hogy a felvételiztető tanároknak ne kelljen farkasszemet nézniük az egyetemfoglalás jelképévé vált sárga kezes maszkokkal.

Az egyik felvételiző az Indexnek arról számolt be, hogy műveltségi tesztre igyekezett, de az írásbeli előtt egy Vidnyánszky Attilát méltató beszédet kellett végighallgatniuk.

Először adtam be erre a szakra a felvételi jelentkezésemet, így fogalmam sem volt, milyen lesz egy SZFE-s írásbeli vizsga, bár talán az eddigiek egyébként se sok kiindulási alapot adhattak volna az ideihez. Kaptunk maszkot, kódszámot, karszalagot a felvételihez, amit az Infoparkban tartottak. Mielőtt nekiláttunk az írásbeli teszt kitöltésének, hosszas szónoklatot hallhatunk, ahol többször elhangzott, hogy az SZFE megújult, majd megjelent Vidnyánszky Attila, akiről megtudtuk, hogy nem kell bemutatni senkinek, s hogy hosszasan sorolhatnánk a méltán megérdemelt tisztségeit. Ezek után láthattunk neki a feladatlap kitöltésének.

Az SZFE HÖK Facebook-oldalán olyan bejegyzést is olvasni lehetett, hogy néhány felvételizőt „az egyetem múltjával kapcsolatos hozzáállásuk, az egyetemfoglalásról alkotott véleményük alapján hátrányos megkülönböztetés ért”.

Erre a posztra reagálva a Színművészeti Egyetem új vezetése nyílt levelet tett közzé honlapján, amelyben arra kérte a Hallgatói Önkormányzatot, hogy ne keltsék az egyetem rossz hírét – mindezt az intézmény etikai kódexére hivatkozva. Arra is felszólították a HÖK-öt, hogy ha bármilyen panasz érkezik hozzájuk, azzal legyenek szívesek az egyetem oktatási rektorhelyetteséhez fordulni, aki majd kivizsgálja a beérkező panaszokat. A levelet A felvételi tiszta címmel közölték.

Megkerestük a HÖK-öt, hogy árulják el, milyen ügyekről van szó. Válaszlevelükből annyit tudtunk meg, hogy:

Egy modellváltás kronológiája

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet a Corvinus Egyetem példájára magánosítani akarták, ami ellen az intézmény tanárai és diákjai felszólaltak.

Semjén Zsolt 2020. május 26-án éjjel benyújtotta az egyetem államiból alapítványi kézbe adásáról szóló törvényjavaslatot.

Dr. Pavlik Lívia, a Corvinus Egyetem kancellárja 2020. június 4-én e-mailben kérte Upor Lászlót, az SZFE megbízott rektorát, hogy másnap küldje el az általuk javasolt kurátori tagok névsorát.

2020. július 3-án az Országgyűlés elfogadta az SZFE modellváltásával kapcsolatos törvényjavaslatot.

2020. július végén az Innovációs és Technológiai Minisztérium bejelentette, hogy az alapítvány kuratóriumi elnökének Vidnyánszky Attilát választották.

A kuratóriumba egyetlen tagot sem választottak azok közül, akiket az egyetem szenátusa javasolt. Megkezdődtek a felmondások.

Az alapítványi modell 2020. szeptember 1-jétől lépett életbe, az SZFE diákjai még aznap elfoglalták a Vas utcai épületet, és hónapokra átvették az irányítást.

A FreeSZFE mozgalommá alakult, a sárga maszkok az elnyomás elleni küzdelem jelképéve váltak, a blokádot pedig egyedül a koronavírus-járvány tudta megszüntetni.

A Fővárosi Törvényszék alkotmányellenesnek ítélte az SZFE modellváltásáról rendelkező törvényt, az Alkotmánybíróságnál indítványozták az SZFE-törvény megsemmisítését.

2021 februárjában az addig kitartó tanárok közül több mint húszan adták be a felmondásukat. Nem sokkal később felmerültek nevek a lehetséges új oktatók kapcsán, majd a nyilvános lista is napvilágot látott az érkező tanárok névsorával.

Az Index a felvételizők között talált olyan lányt is, aki azt mondta, hogy nagyon élvezte a felvételit. Tavaly felvételizett először, így csak online tapasztalata volt. Az Indexnek azt mesélte, hogy mindenki türelmes és kedves volt vele.

Az idei felvételi még nem ért véget. A modellváltás óta elindult második félévben az egyetem 86 hallgatója passziváltatott – ez a szám 2018-ban átlag öt hallgató volt. Vidnyánszky Attila 2021 februárjában a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy idén többen jelentkeztek az SZFE-re, mint tavaly, a HVG egyik cikkéből az derült ki, hogy míg tavaly hét szakra összesen 87 helyet hirdettek meg, idén 16 szakra 135 fő férne be. A túljelentkezési adatokat vizsgálva az derült ki, hogy 2019-ben közel ennyi szakot indítottak, körülbelül ugyanennyi hellyel: akkor 15,9-szeres volt a túljelentkezés, idén 9,3-szoros.

Az Indexnek Vidnyánszky Attila interjút adott, amelyben az idei felvételi tapasztalatairól azt mondta, hogy eddig ő rendezőkkel foglalkozott, de a harmadrostánál a színészekhez is becsatlakozik. Az SZFE távozó tanárairól pedig így fogalmazott:

Nem én küldtem el őket, ők álltak fel. Nem az én döntésem volt, tehát nem az a kérdés, hogy én sajnálom-e vagy sem. Persze minden tudást, minden értéket sajnálok, ami már nincs abban az intézményben, amelyben én is dolgozom.

Az egyik felvételiző arról számolt be nekünk, hogy rendező szak másodrostán három ember ült bent nála. Az osztályt indító Vidnyánszky Attila és Pataki András, ezenkívül egy „ismeretlen, fiatal srác, aki elméletileg Vidnyánszky-tanítvány”. Az elmúlt napok híreire reagálva viszont kiegészítette a hiányos információkat: a titokzatos harmadik Berettyán Nándor volt, aki 28 évesen a Karinthy Színház igazgatója lett, Vidnyánszky Attila osztályában végzett, nála volt gyakorlaton és hozzá is szerződött diploma után a Nemzeti Színházba.

Megkérdeztünk néhány színészképzést nyújtó iskolát (Pesti Magyar Színiakadémia, Nemes Nagy Ágnes Színészképzés, Keleti István Művészeti Iskola), hogy tapasztaltak-e bármilyen változást a jelentkezők számával kapcsolatban, növekedést vagy csökkenést, de érdemi információval egyelőre nem szolgáltak. Arra hivatkoztak, hogy a jelentkezések még tartanak, és sokan csak éppen az egyetemi harmadrosták végeztével adják be a jelentkezésüket, így választ a kérdéseinkre csak ezt követően kaphatunk.

(Borítókép: Korcsmáros Felícia / Index)

Rovatok