Index Vakbarát Hírportál

Hányszor kell még meghalnia Amy Winehouse-nak?

2021. július 9., péntek 12:58 | aznap frissítve

Új dokumentumfilm készül Amy Winehouse életéről és haláláról. Az Amy Winehouse & Me: Dionne’s Story című alkotás az énekesnő halálának évfordulóján debütál, és Winehouse keresztlánya kalauzolja el a nézőket a zenész életében.

Július 23-án lesz tíz éve, hogy korunk – minden túlzás nélkül – talán legtehetségesebb énekesnője, Amy Winehouse meghalt. A brit csillag életéről 2015-ben Asif Kapadia rendezésében Oscar-díjas dokumentumfilm készült, ám az alkotás nem nyerte el Winehouse szüleinek tetszését, mondván, hogy befeketítette őket: a nagyközönség a film hatására Amy apját, Mitch Winehouse-t okolta lánya haláláért. 

 Hamarosan új színben láthatjuk a tíz éve tragikusan fiatalon elhunyt művésznő életét, az MTV készülő dokumentumfilmje legalábbis ezt ígéri. Az Amy Winehouse & Me: Dionne’s Story című alkotás soha nem látott archív felvételekből, valamint Winehouse imádott keresztlánya, Dionne Bromfield szavaiból táplálkozik. A személyes sztorikon keresztül a néző közelebbről is megismerheti a néhai Grammy-díjas előadónak a nagyközönség előtt ismeretlen arcát. 

Az Amy Winehouse & Me: Dionne’s Story című alkotásban Winehouse keresztlánya, a maga is soulénekes-dalszerző Dionne Bromfield perspektívájából pillanthatunk be a 27 évesen eltávozott sztár személyes életébe, a reflektorfényen kívül zajló múltjába. A dokumentumfilmben exkluzív felvételeken és beszámolókon keresztül ismerhetjük meg a két énekesnőt összefűző megbonthatatlan köteléket. Bromfield most először nyilatkozik az énekesnő halála utáni időszakról, továbbá beszél a közösen átélt magasságokról és mélységekről is. 

El sem tudom mondani, milyen pozitív hatással volt rám ez az egész. Végre továbbléphetek a karrieremben, tudván, hogy olyan érzéseket dolgoztam fel, amelyeket évekig eltemettem magamban

– nyilatkozta a produkció kapcsán Dionne, aki reméli, hogy a dokumentumfilm által a rajongók is megismerhetik csodálatos keresztanyját.

Amy Winehouse igazi ikon volt, akinek tehetsége világszerte inspirálta a művészeket és a rajongókat. Az MTV globális lehetőséget biztosított számára, így miénk a megtiszteltetés, hogy Dionne-nal közösen dolgozhatunk a projekten. Megosztjuk megható történetét, valamint reflektorfénybe helyezzük hihetetlen életét, örökségét és a zenei kultúrára gyakorolt hatását

– tette hozzá Kerry Taylor, az MTV Entertainment Group nemzetközi igazgatója. 

A dokumentumfilm az énekesnő halálának évfordulóján debütál: július 23-tól az MTV nemzetközi csatornái, valamint egyes országokban a Paramount+ sugározza. 

Amy anyja sem ül ölbe tett kézzel

Janis Winehouse is egy új dokumentumfilmmel készül lánya halálának tizedik évfordulójára: az Amy Winehouse: 10 Years On című film a BBC Two és a BBC Music megbízásából készül, és az édesanya szemszögéből mutatja be az eseményeket. Az, hogy ez az alkotás már a harmadik, Amy életét archív felvételekkel bemutató film lesz, felveti a kérdést: hogyan és miért maradhatott fent ennyi mindeddig ismeretlen film- és hanganyag? Vajon tudnak-e még újat mutatni ezek a videók? 

(Borítókép: Amy Winehouse 2004. március 11-én. Fotó: Rob Verhorst / Redferns)

Rovatok