Index Vakbarát Hírportál

Atom-tengeralattjárók között nőtt fel, pisztolygolyó lett a végzete

2021. október 24., vasárnap 10:17

Halyna Hutchins élete és ígéretesen induló filmes karrierje 42 évesen ért tragikus véget. A Rust című film vezető operatőrének az átok sújtotta western lett az utolsó munkája, pedig fényes jövő állt előtte. Egy szikrázóan tehetséges ukrán operatőr rövidre szabott élete a sarkkörtől egy poros új-mexikói díszletvárosig.

Már a keresztneve gyanús volt, sokunk fejében megfordulhatott a gondolat, hogy a Rust című film forgatása közben csütörtökön életét vesztő, 42 éves vezető operatőr, Halyna Hutchins valahol az egykori Szovjetunió területén láthatta meg a napvilágot. És igen, ez az igazság.

A szerencsétlenül járt filmes 1979-ben született a ma Fehéroroszországhoz tartozó Horodec városában, ukrán nemzetiségű szülők lányaként. Mivel édesapja a Vörös Hadsereg tisztje volt, és Murmanszkban, az egykori Szovjetunió legnagyobb hadikikötőjében szolgált, a kis Galina Androszovics – ez volt a lánykori neve – „atom-tengeralattjárók és rénszarvasok” között nőtt fel, ahogy önéletrajzában olvashatjuk. 

Ingerszegény környezet volt, nem sok mindent tudtam ott csinálni, ezért éjjel-nappal filmeket néztem. Így szerettem bele a filmkészítésbe – írta CV-jében. 

Tanulmányait a kijevi agráregyetemen folytatta, később a Kijevi Nemzeti Egyetemen előbb közgazdaságtant, majd újságírást tanult. Nemzetközi újságírásból diplomázott, oknyomozó zsurnalisztaként dolgozott, férjével, Matthew Hutchinsszal Kijevben ismerkedett meg. Összeházasodtak, van egy fiuk, a kilencéves Androsz.

Később a házaspár Los Angelesbe költözött, ahol Galina – immár Halyna – belevetette magát a filmes szakmába, forgatásokon dolgozott, és emellett divatfotózással foglalkozott. 2013-ban beiratkozott az American Film Institute Conservatoryba, ahol elvégezte a kétéves mesterkurzust.

Karrierje ígéretesen bontakozott, két éve az American Cinematographer szaklap beválasztotta a tíz legtehetségesebb feltörekvő operatőr közé. Ő volt a Blindfire című sikerfilm operatőre, a Darlin’ című horrort is ő fényképezte, akárcsak a 2020-as Archenemy (Ősellenség) című mozit. 

Az Ukrán Külügyminisztérium szóvivője szerint a San Franciscó-i főkonzulátus munkatársai minden lehetséges segítséget és támogatást megadnak Halyna Hutchins családjának. 

Halyna halála után pár nappal a férje, Matt Hutchins egy Twitter-bejegyzésben szólt a rajongókhoz és a gyászolókhoz:

Halyna mindannyiunkat inspirált a szenvedélyével és a szemléletével, az öröksége túl jelentőségteljes ahhoz, hogy szavakba tudjam önteni. A veszteségünk hatalmas, kérjük a médiát, hogy tartsa tiszteletben a család magánéletét, amíg feldolgozzuk a gyászt. Köszönjük mindenkinek, aki megosztott képeket és történeteket az ő életéből, írta Hutchins.

Fájdalmas soraihoz egy képet is tett feleségéről és kisfiukról.

(Borítókép: Gyertyagyújtással emlékeztek Halyna Hutchinsra. Fotó: Mostafa Bassim Adly / Anadolu Agency / Getty Images Hungary)

Rovatok