Index Vakbarát Hírportál

Másfél év börtönnel büntethetik Baldwin hanyagságát

2021. október 24., vasárnap 10:10

Az amerikai média a Rust című film forgatása közben történt halálos baleset újabb és újabb vonatkozásait állítja fókuszba. A New York Post több jogi szakértő megkérdezése után arra a következtetésre jut, hogy akár másfél éves börtönbüntetés is várhat Alec Baldwinra. Nem Baldwinra, a színészre, hanem Baldwinra, a film egyik producerére.

Az alapsztori ismert: csütörtökön a Rust című westernfilm forgatása közben az Új- Mexikó állambeli Santa Fében a főszereplő Alec Baldwin kezében elsült a kellékpisztoly, és a lövedék – amelynek nem lett volna szabad a fegyverben lenni – halálosan megsebesítette a 42 éves Halyna Hutchinst, a film vezető operatőrét. A lövedék a Hutchins mögött guggoló Joel Souza, a film rendezője kulcscsontjában állt meg – Souzát is kórházba vitték, de pénteken már kiengedték. 

A videó a szerencsétlenül járt Hutchins szelfije, amit a halálos baleset előtti napokban készített.

A New York Post által megkérdezett jogi szakértők álláspontja szerint könnyen lehet, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával perbe fogják Baldwint, aki nemcsak a főszereplője, hanem az executive producere, magyarul vezető producere, főgyártásvezetője a filmnek. 

Főgyártásvezetőként mindenért te felelsz, ami a forgatás közben történik. Ami most történt, az olyan, mintha ittas vezetés közben halálra gázolnál valakit. A dolog nyilván nem volt szándékos, mégis valakinek az életébe került, és ezért az elkövetőnek felelnie kell – állítja Joseph Costa Los Angeles-i ügyvéd.

Erlinda Johnson új-mexikói büntetőjogász szerint Baldwinnel szemben megállhat a gondatlan emberölés vádja. 

A vádnak csupán azt kell bizonyítania, hogy Baldwin, a főgyártásvezető nem járt el kellő elővigyázatossággal. Ha ez sikerül, tizennyolc hónapig terjedő börtön a büntetési tétel – fogalmaz Johnson, aki szerint az nem számít, hogy valaki Baldwin kezébe adta a kellékfegyvert, mert a színésznek ettől függetlenül ellenőriznie kellett volna, hogy nincs-e éles lőszer a pisztolyban.

Valaki vagy valakik nyilvánvalóan gondatlanul jártak el – hangsúlyozta a jogi szakértő.

Denise Bohdan Los Angeles-i védőügyvéd keményebben fogalmaz:

Az ügy egészen biztosan jogi rémálom lesz Baldwinnak, még ha az emberölés vádja nem is nyer bizonyítást. Csakhogy a büntetőper mellett ott lesz még a polgári per is, vélhetően többmilliós kártérítési igénnyel.

A jogi szakértők szerint a történet legkényesebb pontja, hogy már kiderült: napokkal korábban a sanyarú forgatási körülmények miatt hat stábtag – aki a filmes szakszervezet tagja volt – elhagyta a forgatás helyszínét, másképpen fogalmazva felmondtak, és helyükre olyan „kontárokat” szerződtettek Baldwinék, akik nem tartoztak a filmes érdekképviseleti szervezethez. Ha ez bebizonyosodik, akkor a gondatlanság vádját nem lehet tagadni. 

A Los Angeles Times mindeközben arról ír, három korábbi stábtag arról tett említést, hogy a tragédiát megelőzően Baldwin dublőrének kezében kétszer is elsült úgy egy kellékfegyver, hogy azt mondták neki, nincs benne töltény.

(Borítókép: Alec Baldwin. Fotó: Mark Sagliocco / Getty Images Hungary)

Rovatok