Index Vakbarát Hírportál

Négy és fél milliárdból foroghat Rákay Philipék Petőfi-filmje

2022. január 26., szerda 15:55

„Grandiózus történelmi kalandfilm készül Most vagy soha! címmel a márciusi ifjak sorsfordító napjáról 4,5 milliárd forint támogatással” – adta hírül a Nemzeti Filmintézet. Félmilliárdból dokumentumfilm is foroghat a háromszoros olimpiai bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott sikereiről.

Húsz évvel ezelőtt meglehetősen nagy vihart kavart, amikor Bereményi Géza 1,8 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodva forgathatta le a Széchenyi Istvánról szóló, Hídember című filmes történelmi drámáját. A jelenlegi kormányhoz igen szoros szálakkal kötődő, egykori Z+-műsorvezető, Rákay Philip által is fémjelzett új negyvennyolcas film most ennél határozottan többe kerül.

A készülő mű 1848. március 15. történéseit eleveníti fel Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyve alapján.

Rákay Philip producerként is jegyzi a filmet Fülöp Péter, Csincsi Zoltán és Kriskó László társaságában. A rendezést Lóth Balázsra bízták, a film operatőri munkáit Dobos Tamás végzi.

Az operatőrként és forgatókönyvíróként is dolgozó rendező korábbi munkái közül legutóbb a Pesti balhé című krimivígjátékot ismerhette meg a közönség, amely a 2021-es Magyar Mozgókép Fesztiválról elhozta a legjobb hang díjat.

Dobos Tamás kiváló fotóművész, aki számos sikeres magyar film operatőre volt. Tavaly bemutatott munkái közül az elsőfilmes Nagy Dénes rendezésében elkészült Természetes fény Ezüst Medve-díjat nyert el a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Ő irányította Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című filmjének operatőri munkáit is.

A Most vagy soha! gyártására a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 4,5 milliárd forint támogatást szavazott meg, amelyből 2 milliárd forint egyedi kormányhatározat alapján nyújtott támogatás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójához kapcsolódva – ismerteti a büdzsé részleteit az NFI.

A költségek alátámasztásául felsorolják, hogy a filmen korhű módon jelenik meg „az 1848-as Pest-Buda a legendás Pilvax kávéházzal és a Landerer-nyomdával, az 1847-ben átadott Nemzeti Múzeummal, korhű piacokkal, vásárokkal és

az osztrák elnyomás egyik jelképeként a filmen végigvonuló saras, poros terekkel, mellékutcákkal.

A monumentális díszletkomplexumot a Nemzeti Filmintézet fóti filmgyártó bázisán építik fel, amely a forgatást követően a Filmintézet tulajdona lesz.

A közlemény szerint ez tekinthető befektetésnek, hiszen „a multifunkciós, könnyen alakítható új díszletegyüttest – ahogy a 80-as évek óta szinte folyamatos használatban lévő középkori város díszletet is – további produkciók is használhatják majd Fóton”.

A film kapcsán merült fel a hír korábban, hogy az NFI további ingatlant is vásárol Fóton. Mint ezt a napi.hu is megírta, egy több mint 8,5 hektár nagyságú belterületi telek 50 százalékos tulajdonrészéről van szó, amely a lap számításai szerint félmilliárd forint körüli értéket jelent.

A Most vagy soha! című filmet Petőfi Sándor születésének 200. jubileumi évében, 2023-ban mutatják be. 

A Nemzeti Filmintézet 585,4 millió forint támogatást szavazott meg a magyar férfi vízilabda-válogatott legsikeresebb éveit felelevenítő Egy, két, há'... Hajrá, magyarok! munkacímen készülő egész estés dokumentumfilm gyártására is.

A film a Kásás Tamás, Benedek Tibor, Kiss Gergely, Biros Péter, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán nevével fémjelzett csapat 1997 és 2008 közötti időszakát dolgozza fel. A pólós aranykor idején három olimpiai aranyat, két Európa- és egy világbajnoki címet, valamint két világliga- és egy világkupa-győzelmet szerzett a válogatott.

(Borítókép: Rákay Philip 2014. szeptember 6-án. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok