Index Vakbarát Hírportál

Elhalasztják az Anne Frank feltételezett elárulójáról szóló könyv második kiadását

2022. február 1., kedd 06:41

Elhalasztotta a holland kiadó az Anne Frank és családja rejtekhelyének feltételezett elárulójáról szóló könyv második kiadását, miután kétségek vetődtek fel a The Betrayal of Anne Frank című könyvben állítottakkal.

A Nyomozás Anne Frank ügyében – Az árulás igaz története című, magyarul is megjelent könyv „85 százalékos bizonyossággal” állítja, hogy a nácik elől rejtőzködő Anne Frank és családja amszterdami búvóhelyét egy zsidó jegyző árulhatta el a megszállóknak a második világháború idején – írta a DutchNews.nl című angol nyelvű holland hírportál hétfőn.

Rosemary Sullivan kötete egy már nyugdíjba vonult FBI-ügynök, Vince Pankoke és a köré szerveződött mintegy húsz, történészekből, kriminológusokból és adatszakértőkből álló nemzetközi kutatócsoport nyomozása alapján íródott, első kiadása január 18-án jelent meg.

A könyv szerint Arnold van den Bergh a németek által alapított amszterdami Zsidó Tanács tagja volt, és jegyzőként műalkotások náciknak történő kényszerértékesítésének ügyében járt el. Sullivan szerint Van den Bergh bejuthatott olyan helyekre, ahol zsidók rejtőzködtek, ezért valószínűleg ő vezette el a nácikat 1944. augusztus 4-én a Frank család rejtekhelyére, hogy saját családját megmentse a deportálástól.

A 2003-ban megjelent Who Betrayed Anne Frank? (Ki árulta el Anne Frankot?) című könyv holland szerzője, David Barnouw azonban azt mondja, nincs erről meggyőződve.

Több történész is megjegyezte: nincs arra bizonyíték, hogy a Zsidó Tanácsnak lettek volna feljegyzéseI azokról a helyszínekről, ahol a zsidók rejtőztek.

A holland hírportál John D. Goldsmitht, a bázeli székhelyű Anne Frank Alapítvány vezetőjét idézte, aki a könyv első kiadásának megjelenését követően azt nyilatkozta, hogy a könyv „tele van hibákkal”.

Ronald Leopold, az Anne Frank Ház igazgatója a könyv megjelenését követően dicsérte a nyomozást, de szerinte sem szabad tényként kezelni az eredményeket. Ahhoz ugyanis, hogy megerősítsék az elmélet hitelességét, a bizonyítékok további vizsgálatára van szükség.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy az amszterdami Anne Frank Ház 2016-ban tette közzé saját kutatását, amely szerint a család rejtekhelyét valószínűleg nem árulás miatt, hanem véletlenül, egy razzia során találták meg.

A könyv alapját jelentő kutatás vezetője, Pieter van Twisk azt mondta, dolgozik a kritikákra adható válaszon, és hozzátette: a kutatócsoport soha nem állította, hogy bizonyítottan felfedték volna az igazságot a Frank család rejtekhelyének megtalálásáról.

A hírportál szerint a könyv holland kiadója, az Ambo Anthos hétfőn közölte:

elhalasztották a döntést a második kiadásról mindaddig, amíg nem kapnak válaszokat a kutatócsoporttól a felvetődött kérdésekre.

Noha számos nyomozás zajlott már le – kettő közülük a holland rendőrségen –, még mindig megoldatlan a rejtély, hogy pontosan ki vezette a nácikat a Frank család rejtekhelyéhez. Anne édesapja, az 1980-ban elhunyt Otto Frank állítása szerint erősen gyanította, hogy ki volt az, de elméletét sohasem osztotta meg a nyilvánossággal.

Anne Frank családja Adolf Hitler hatalomra kerülése után menekült el Németországból Hollandiába, miután 1940 májusában a németek Hollandiát is lerohanták és megszállták. Anne és a családja egészen 1944. augusztus 4-éig bujkált, amikor rájuk találtak. Annét és nővérét a bergen-belseni táborba, míg édesanyjukat Auschwitzba szállították, mindhárman ott haltak meg. Édesapjuk, Otto Frank megmenekült. Amszterdamba hazatérve tudta meg, hogy családját a koncentrációs táborokban ölték meg. Anne naplóját az egyik bújtatótól kapta meg, megjegyzéseket fűzött hozzá, majd 1947-ben kiadta. A naplót 2009-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. A világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik – számolt be az MTI.

(Borítókép: Anne Frank. Fotó: Strobel A. / Svbild / Northfoto)

Rovatok