Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik a mohácsi busójárás

2022. február 24., csütörtök 12:25

Február 24-től, azaz a mai naptól megkezdődik az idei mohácsi busójárás. A március 1-jéig tartó rendezvényen hat napon át 64 busócsoport minden eddiginél több, kétezer maskarása űzi a telet a Duna-parti városban. Az ország egyik legnagyobb hagyományőrző eseményét tizenöt helyszínen csaknem másfél száz programmal rendezik meg.

A programok csütörtök délután két órakor kezdődnek. A busójárás nyitórendezvényét a Széchenyi téri színpadon tartják kisiskolások és óvodások bemutatkozásával, polgármesteri köszöntővel, majd gyermeknéptánccsoportok és busócsoportok lépnek színpadra.

A híres népszokás leglátványosabb programjait a tradíciónak megfelelően idén is farsangvasárnapon tartják meg. A busók így február 27-én kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát a város főterén.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO első magyarországi elemként vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára a busójárást 2009-ben – ismertette az MTI.

Rovatok