Index Vakbarát Hírportál

Grétsy László: Akik engem le akartak járatni, azok a céljukat nem érték el

2022. március 5., szombat 18:08

Az Index már többször beszámolt róla, hogy Grétsy László nyelvészt két héttel a 90. születésnapja előtt eltávolították a Magyar Nyelvőr című, rangos nyelvészeti folyóirat szerkesztőbizottságából, az ügyben pedig több szakmabeli is felháborodását fejezte ki.

Grétsy László magas színvonalú tudományos munkáját évtizedeken keresztül összeegyeztette a népszerűséggel, valamint a nyelvművelés népszerűsítésével. Ahogy az Index is megírta, „az egy ország által Grétsy tanár úrnak hívott szakember az Édes Anyanyelvünk felelős szerkesztője, egészen a közelmúltig pedig a Magyar Nyelvőr szerkesztőbizottságának tagja volt. Televízióműsorai közül legismertebb a Vágó Istvánnal közösen jegyzett Álljunk meg egy szóra!”.

A 90. életévét február 13-án betöltött nyelvészt néhány hete lapunk elérte, Grétsy tanár úr akkor azt válaszolta e-mailben, hogy

Olyan keveset tudok még a Nyelvőr-ügyről, de noha engem tettek a célkeresztbe, előbb vagy utóbb valaki le fog lepleződni.

Csak névlegesen távozott a laptól

Az elbocsátás után a Blikk is megkereste a nyelvészt, aki így reagált az őt ért sérelmekre, valamint a kérdésre, hogy mit gondol a történtekről: 

Horatius Ars poeticájának e sorával válaszolhatok: Parturiunt montes, nascetur ridiculus mus. Azaz: Vajúdnak a hegyek, s nevetséges egérke születik. Részletekbe nem megyek bele, már csak azért sem, mert mire ez a kis beszélgetésünk megjelenik, lehet, hogy már teljesen más lesz a helyzet. Akik engem – gondolom, valakinek a rendelésére – le akartak járatni, azok a céljukat nem érték el, lejáratónak szánt mondatuk azonban egy dologról nagyon is árulkodik: ijesztő tudatlanságukról.

Grétsy László szerint a „lapoknak, folyóiratoknak ugyanis többféle verzióban, de többnyire van szerkesztőbizottságuk is. Ezekben a szerkesztést végző szűkebb szerkesztőség mellett olyan tekintélyes, akár külföldi személyek is vannak, akik pusztán a nevükkel s olykor egy-egy tanácsukkal érzékeltetik a lap jellegét, tekintélyét. Nos, én meg ennek a cselekedetnek az érzékeltetésére idéztem a horatiusi sort.”

AZT GONDOLJA, A NÉVLEGES TÁVOZÁSA A LAPTÓL NEM AZ Ő HÍRÉT ÉS MEGBECSÜLTSÉGÉT CSÖKKENTI, SOKKAL INKÁBB A KÖZELTMÚLTBELI FURCSA KIADÓVÁLTÁS MIATT MEGINGOTT TEKINTÉLYŰ FOLYÓIRATÉT.

Grétsy László elmondta, hogy rengeteg munkája van, ugyanakkor nem panaszkodik. Hiába töltötte be a kilencedik X-et, nem szereti az üresjáratokat, inkább hasznosan tölti az idejét, például nyelvi rejtvényeket készít, amelyeket időnként meg is jelentet egy lapban, amelyben rejtvényrovatot vezet. 

A 90. születésnapja alkalmából két olyan könyv is megjelent, amelyhez köze van. Az egyik egykori tanszéki kolléganője, Erdélyi Erzsébet kötete, amely A nyelvész – emberközelből: Grétsy László címet viseli. A másik egy nyelvművelő könyvecske, a Melyiket válasszam?, amelyet Kiss Gáborral közösen szerkesztett.

„Más önálló könyvet már nem tervezek, de két, számomra kedves lapba is küldök cikkeket: az Édes Anyanyelvünkbe meg az Élet és Tudományba” – fogalmazott.

(Borítókép: Grétsy László 2012. július 5-én. Fotó: Czimbal Gyula / MTI)

Rovatok