Index Vakbarát Hírportál

Véget ért az ötödik hullám, a cica elvitte a maszkot

2022. március 7., hétfő 17:56

A művészeket is megihlette a Covid-járvány. A Lobenwein Galéria kiválasztotta a 2021-es év egyik legplasztikusabb valóságát.

Ódor Bence István egy cicát festett, a boldog cica egy maszkkal játszik a körút közepén. Ennél jobb időzítést – a maszkviselés eltörlésének napját – nem is találhatott volna a 2021 januárjában útjára indult, virtuálisan működő Lobenwein Galéria. Tavaly az Index olvasói már láthatták HUN20 címen az a tárlatot, amelyen neves, kortárs művészek egységes formátumú, 1×1 méteres képeken mutatták be a 2020-as évet.

A cica játszik

A HUN20 után most itt a HUN21, és a kuratórium ezúttal Ódor Bence István művét emelte ki. A művész erről így fogalmaz: 

A járvány és magánéleti problémák megjelenítése helyett inkább egy könnyedebb, játékosabb elképzelést valósítottam meg. A realisztikusan megfestett háttérrel kontrasztban áll a gyermekrajzszerű cica motívum, amely egy visszatérő elem a képeimen. Gyermekkoromban hasonló módon rajzoltam őket, és kicsit visszaemlékezve arra az időszakra illesztem bele a mai valóságba. Így 2022 márciusában, a jelenlegi fejlemények tudatában kicsit már hiányzik is, hogy egy cica játsszon a maszkjával a körúton.

Tavaly több, hasonló projektet indított a Galéria, az egyik a Balatont mutatta be, Nekem a Balaton címmel: hat, kortárs művésznő alkotásain keresztül. Az MTV EMA Hungary novemberi programja kapcsán pedig az ikonikus MTV-logót dolgozták fel a felkért művészek.

A Galéria célja az, hogy néhány év távlatából visszatekintsünk arra, hogyan éltek meg egy évet a kortárs művészek. Lobenwein Norbert alapító szerint a 2021-es évről sokféle gondolat juthat eszünkbe, de az biztos, hogy maszk mögé bújva éltük napjaink jelentős részét. A kuratórium azért választotta Ódor Bence István művét, mert a szabályok enyhítésében, a maszkhasználat elengedésében a képben benne van nemcsak 2021, de a hétfői döntést övezően a szabadság érzése is.

(Borítókép:  Ódor Bence István / Lobenwein Galéria )

Rovatok