Index Vakbarát Hírportál

Megsemmisítették a szivárványcsaládot bemutató mesekönyv forgalmazójának büntetését

2022. március 17., csütörtök 14:29

A Kúria elutasította a Pest Megyei Kormányhivatal keresetét, amely nem nyugodott bele a Budapest Környéki Törvényszék ítéletébe.

Tavaly júliusban 250 ezer forintra bírságolták a Micsoda család! című mesekönyv egyik forgalmazóját, a Líra könyvkiadó cégcsoportot. A Pest Megyei Kormányhivatal szerint a szivárványcsaládokról szóló könyv megtévesztő helyen volt a könyvesboltokban, amely így a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénybe ütközött. A hivatal szerint a terjesztő nem vette figyelembe a jogszabályt, miszerint külön fel kellett volna tüntetni, hogy a könyv a szokványostól eltérő tartalommal rendelkezik.

A Líra bírósághoz fordult, a Budapest Környéki Törvényszék pedig kimondta: a büntetés jogtalan volt. A kormányhivatal nem nyugodott bele az ítéletbe, és felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a döntés ellen. A Kúria azonban elutasította a keresetet, így mostanra jogerős, hogy a kormányhivatal büntetése jogtalan volt − számol be a Szivárványcsaládokért Alapítvány civil szervezet a Facebook-oldalán.

A Micsoda család! című mesekönyv megjelenése előtt a magyar szivárványcsaládok nem találhattak olyan mesekönyvet a boltokban, amely kifejezetten róluk és nekik szól. A Szivárványcsaládokért Alapítvány szerint minden kisgyerek megérdemli, hogy egy mesében saját magára és a szüleire ismerhessen, ezért nem értette, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal miért akar rekordösszegű bírságot kiszabni vagy miért ment el egészen a Kúriáig.

Úgy gondoljuk, a szivárványcsaládok Magyarország részei. Létezésük nem propaganda. Ha kiadunk egy róluk és elsősorban az ő gyermekeiknek szánt mesekönyvet, az sem. A kötetben csak arról van szó, ami mindannyiunk számára fontos: a családról. Egyszerű, hétköznapi történéseket mutat be kisgyerekek szemszögéből. A mesekönyv nem kötelező olvasmány: mindenki szabadon eldöntheti, hogy megvásárolja-e vagy sem. Ahogy azt is, hogy a versbe szedett mesék kapcsán (a fordítás a József Attila-díjas Szabó T. Anna munkája) szeretne-e beszélgetni arról a gyerekeivel, hogy vannak olyan társaik, akiknek két anyukája vagy két apukája van, vagy sem. A politikusok elvileg azt szeretnék, hogy a gyerekek neveléséről a szülők dönthessenek. Szerintünk egy ilyen mesekönyv épp hogy segítséget ad az ilyen beszélgetésekhez

 − írja a szervezet a bejegyzésben.

Rovatok