Index Vakbarát Hírportál

Tündérkerti gálaest sztárokkal

2022. március 22., kedd 14:12

Igazi sztárparádét hozott össze a Nemzeti Színház nagyszínpadára Szarvas József, aki viszáki pajtájából elindulva karolta föl az őshonos gyümölcsök ügyét közösségerősítő szándékkal. A közösség, lám, él és virul.

2002-ben, Pórszombaton találkoztam a meghökkentő gondolattal: mentsük meg a Kárpát-medence szinte kipusztított, őshonos gyümölcshagyatékát közösségerősítő szándékkal – mondja Szarvas József, a Nemzeti Színház művésze. – Ambrus Lajos író, valamint Kovács Gyula erdész és családja évek óta végezték feltáró, gyűjtő munkájukat. Közös erőfeszítésük eredménye, hogy maguk köré értéktartó közösséget szerveztek azzal a nemes szándékkal, hogy népi hagyományaink visszatanulhatók legyenek.

Kárpát-medence-szerte eddig több mint háromszáz Tündérkert született, ahol mint egy-egy génbankban őrzik a visszatelepített őshonos gyümölcsöket. Itt minden család annyi és annyiféle gyümölcsfát ültethet, amennyi „akkor is elegendő élelmet biztosít, ha háború vagy járvány tör ki, és semmi más nem áll már rendelkezésre”. Szarvas József szerint remény van rá, hogy gyümölcsoltó boldogasszony napját Kárpát-medence-szerte oltónappá tegyék. Mindebben támogatja őket a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Színház, a Fonó Zeneház, a Hagyományok Háza, valamit számos alulról építkező civil szervezet.

Falun és színházban

Szarvas József színművész Viszákon, a Kaszás Attila Pajta Színház és Galériában már évek óta szervez kulturális programokat, előadásokat, kiállításokat, most viszont a Nemzeti Színház nagyszínpadára gyűjtötte össze a barátait, támogatóit. A március 26-i Tündérkerti Gálaesten fellép Miklósa Erika, a Cantemus vegyeskar, Berecz András, Barta Ágnes, Pál István Szalonna és zenekara, Fülei Balázs, Berecz István és Szokolay Dongó Balázs. A gálaest bevételét a szervezők a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház bajba jutott családjainak megsegítésére és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola javára ajánlják föl.

A gálaest a Nagy Almáskönyvért programsorozat része. A gálát megelőző napon, március 25-én, pénteken Békásmegyer-Ófalun várják az érdeklődőket, támogatókat 18 órára a Szent József Ház és Tündérkertbe, a Templom utcába. Itt megtekinthető Tenk László Fények, alvók, árnyak című kiállítása: a közönséget Sipos Mihály, a Muzsikás együttes prímása és Kardos Mária keramikus hangolja a képekre.

Március 26-án, a gálaest napján ugyanitt gyümölcsoltó napot tartanak Kovács Gyula pórszombati erdésszel, 11 órától pedig a Kolompos együttes ad jótékonysági koncertet a kárpátaljai menekültek javára.

Délután, a gálaest előtt 17.30-kor a Nemzeti Színházban Kesselyák Rita festményeiből nyílik kiállítás, közreműködik Szokolay Dongó Balázs. 18 órakor pedig könyvbemutatóra kerül sor: Ambrus Lajos Nagy almáskönyvét Szigethy Gábor Kossuth-díjas író-irodalomtörténész, rendező mutatja be.

Rovatok