Index Vakbarát Hírportál

Életveszélyes praktikák terjednek az interneten

2022. július 3., vasárnap 05:30

Az USA abortuszrendelete szélsőséges reakciókat váltott ki a lakosságból. Sztárok tiltakoznak, miközben az interneten életveszélyes praktikák terjednek a házi terhességmegszakítás előidézésére.

Amerika sokszor volt a kulturális belháborúk színtere. Bár itthonról azt látjuk, hogy ők a liberalizmus fellegvára, a népesség jelenős részét képző déli államok zöme a konzervatív vezetésben bízik. Ezt az ellentétet élezte most ki a június 24-én elfogadott abortuszrendelet, melyben a legfelsőbb bíróság megvonta a terhességmegszakításhoz való alkotmányos jogot, ezzel minden államnak a saját kezébe adva a döntést.

Többen azonnali reakcióval éltek, így Mississippi a tizenötödik hetet, míg Idaho „az első szívdobbanást” jelölte meg válaszvonalnak, de a szigorítások sora még csak most kezdődik. Az eset utáni tablettákat forgalmazó cégek is új szabályozásokat hoztak be, így például a Plan B nevű tablettát személyenként három darabra korlátozták. Bár még nem reagált minden állam, és a liberálisabb beállítottságú New York és Kalifornia esélyesen megtartja a jelenlegi szabad döntés jogát, a jövőben további korlátozásokról kaphatunk híreket.

Ennek mezsgyéjén rengeteg közszereplő fejtette ki aggodalmát vagy nemtetszését. Egyik leghangosabb közülük az énekesnő, Pink, aki Twitter-oldalán azt nyilatkozta:

Tisztázzuk: ha azt gondolod, hogy a kormánynak köze van ahhoz, ami egy nő méhében történik, vagy ahhoz, mit csinál egy meleg ember, vagy kivel házasodik össze, vagy hogy a rasszizmus rendben van – akkor Istenre kérlek, soha többe ne hallgasd a ki****** zenémet. Amúgy meg ba**** meg. Rendben vagyunk?

Persze nem csak Pink reagált így. Szofisztikáltabb módon, de kifejezte ellenszenvét többek között Jennifer Lawrence, John Legend, Meghan Markle és Michelle Obama is.

Ennek ellenére a kormányzatok képviselőit nem a kibontakozó tüntetések vagy a széles körű közfelháborodás aggasztja igazán, hanem hogy úgy vélik, az abortuszok száma nem fog csökkenni, de a legális terhességmegszakítások aránya igen. A nők többször fognak olyan praktikákhoz nyúlni, amik már hosszú ideje kikoptak a társadalomból, mert annyira veszélyes és kétes a kimenetelük.

A pokolba vezető út

A TikTokon több alternatív megoldás is terjed, közöttük az egyik legfrissebb egy különleges teakeverék, amely olyan növényeket tartalmaz, mint a fekete üröm, a kék indiángyökér vagy a csombormenta. Ezeket a videókat több százezer felhasználó látta már, és azzal kecsegtetnek, hogy megszakítják a terhességet műtéti beavatkozás nélkül.

A Yale egyetem egyik klinikai professzora, Mary Jane Minkin döbbenve nyilatkozott a Rolling Stone-nak arról, hogy az, ami végeredményben ezekből a keverékekből születik, erősen kimeríti az életveszélyes kifejezést. „Elszörnyedtem. Ezzel embert lehet ölni” – mondta Minkin. Hozzátette:

49 évvel ezelőtt ettől haltak meg a nők.

Az egyik legnépszerűbb alapanyag a videókban a csombormenta, amit alapvetően illóolajok és rovarirtó szerek készítéséhez használnak. A növényből a testben májsorvadást okozó méreganyagok szabadulnak fel, mondta el az újságnak Josh Trebach, sürgősségi orvos és toxikológus. A mellékhatások sorát hasi fájdalmak, görcsrohamok és kóma tarkítja, de nagy dózisban akár halált is okozhat. A kék indiángyökér sem jobb a társánál, ennek mellékhatásai a szívaritmiától az izomgyengeségen át a különböző típusú rohamokig terjed.

„Végső esetben, mikor kifogynak az alternatívákból, az emberek úgy fognak tekinteni ezekre, mint potenciális megoldás” – mondta Trebach.

Azt nem tudjuk biztosan, hogy ezek valóban abortuszt idéznek-e elő, de azt biztosan tudjuk, hogy súlyos betegségeket okoznak.

Az igazán ijesztő, hogy egyes videók, amelyek ezekkel a növényekkel foglalkoznak, hamisan azt állítják, hogy a bennük szereplő emberek szakavatott nővérek, akik biztos hozzáértéssel ajánlják a teakeverékeket, mint valós megoldás. „Ötven évvel ezelőtt nem volt TikTok. Volt egy természetes szűrés az információ áramlásában. De most bárki bármit posztolhat bárhová, és ez több millió emberhez eljut. Ez az, ami rémisztő” – mondta Minkin az események kapcsán.

A szakértők ennek ellenére megegyeznek abban, hogy ezeket a videókat elsődlegesen nem a gonosz szándék vagy célzott károkozás vezérli, hanem az emberek egyszerűen válaszokat keresnek. Válaszokat egy olyan helyzetben, megoldásokat egy olyan eseményre, amely közvetlen befolyással van az életükre, és ha rendes kiutat nem találnak, akkor az efféle csináld magad praktikákat veszik majd elő.

(Borítókép:  A legfelsőbb bíróság abortuszról szóló döntése ellen tüntetnek Atlantában 2022. június 24-én.  Fotó:  MTI / EPA / Erik S. Lesser)

Rovatok