Index Vakbarát Hírportál

Az évadkezdést beárnyékolja a brutális rezsinövekedés a Katonában

2022. augusztus 26., péntek 07:49

Jubileumi évadnyitó társulati ülést tartott a budapesti Katona József Színház, amelyen többek között elhangzott, hogy milyen előadások várhatók az évadban. A Katona Klub három bemutatót is tart idén fiatalokkal, ebből a Van egy ország című produkció arról beszél, hogy milyen felnőni az Orbán-rendszerben.

Máté Gábor igazgató a társulati ülésen visszaemlékezett a kezdetekre.

Idén lesz negyven éve, hogy Zsámbéki Gábor Csehov A manó című darabját már az önálló Katona színpadára állította. Büszkék vagyunk rá, hogy a Székely Gábor és Zsámbéki Gábor által alapított műhelyet négy évtized elteltével is az ország vezető művészszínházaként tartják számon. Külön öröm, hogy az alapítók közül a mai napig társulatunk tagja Bán János, Bodnár Erika, Máthé Erzsi, Szacsvay László, Szirtes Ági, Ujlaki Dénes és Zsámbéki Gábor.

Hiába azonban az ünnepi 40. évad, a Katonát sem kerülik el a gazdasági nehézségek, a brutális rezsinövekedés. Mivel a színház erre többlettámogatást nem kap, a forrást maguknak kell kigazdálkodni. Igyekeznek ezt úgy megtenni, hogy bemutatót, előadást ne kelljen elhagyni, és minden játszóhelyen a terveknek megfelelően folyhasson a munka. A költségek optimalizálásáért az épület hűtését és fűtését visszafogják, illetve folyamatosan vizsgálják, hogy miként csökkenthető az energiafelhasználás. Az biztos, hogy a próbákat szinte a bemutatóig munkafényben kell majd megtartani.

Mindezeken túl elmondható, hogy a mögöttünk álló időszak sem könnyítette meg a hazai kulturális szereplők életét. A járvány, a szomszédunkban zajló háború, a gazdasági, környezeti válság közepette sajnos sokszor idézőjelbe kerülhetett a színház szerepe. Mi ugyanakkor hiszünk benne, hogy a színház az ilyen, kihívásokkal teli időben sem veszít társadalmi jelentőségéből

– mondta Máté Gábor igazgató.

Bár a fentiekből is kiderül, hogy a jelenlegi helyzet nem kedvez a felhőtlen ünneplésnek, a Katona mégis szeretné különlegessé tenni ezt az évadot. Ennek jegyében kérték fel Nádasdy Ádám Déry Tibor-díjas költőt, műfordítót, hogy saját személyes élményei alapján próbálja meg összefoglalni elmúlt négy évtizedet, és az előttünk álló szezon bemutatóiról is ejtsen néhány szót. Az így született írás vezeti fel a 2022/2023-as évadkönyvet, amely augusztus végétől megtalálható a Közönségszolgálati Irodában.

Az évfordulóhoz kapcsolódik az úgynevezett Sufni-projekt is. A mentorprogramot, amelyre 30 évnél fiatalabbak jelentkezhettek előadástervekkel, Zsámbéki Gábor vezeti. Idén a két győztes pályázó, Bagossy Júlia író, rendező és Dohy Balázs dramaturg, rendező dolgozhat a társulattal.

A tervezett bemutatókkal a Katona társulata igyekszik az őket foglalkoztató aktuális kérdéseket beemelni a színházi térbe. Szeretnék továbbvinni a már tavaly megkezdett merész, olykor különleges formákkal is kísérletező irányt. Közvetlenül az évadnyitó előtt érkezett egyébként a „szinte zavarba ejtő hír”, hogy

a Színikritikusok díjának idei átadóját a Katona kilenc kategóriában összesen tizenhét jelöléssel várhatja, amit a társulat hangos ovációval fogadott.

Október 14-én a Katona közönsége számára A mi osztályunk sikere óta jól ismert lengyel drámaíró, Tadeusz Słobodzianek A zseni című darabját Ascher Tamás rendezésében láthatják a nézők a Kamrában. A szereplők Fekete Ernő, Máté Gábor, Kocsis Gergely és Elek Ferenc. Október 15-én kerül sor a nagyszínpad első bemutatójára: Henrik Ibsen Hedda Gabler című drámáját Székely Kriszta viszi színre. A szereplők Jordán Adél, Bányai Kelemen Barna, Mészáros Béla, Mentes Júlia, Takátsy Péter és Kiss Eszter.

Szintén októberben különleges online előadást is rögzítenek a Sufniban: Nádas Péter Találkozás című drámáját Török Marcell állítja színpadra. December 17-én Máté Gábor rendezésében Grecsó Krisztián Tíz eszkimó című új műve debütál majd a nagyszínpadon. Az évad második felében Zsótér Sándor Stanisław Ignacy Witkiewicz lengyel író Vízityúk című művét állítja színpadra a Kamrában, az évad utolsó bemutatójaként pedig Tarnóczi Jakab rendezését, a Ring Istenek alkonya zenés erőpróba Wagner után című előadást a Katonában láthatják a nézők.

Ettől az évadtól Béres Bence és Mentes Júlia csatlakozik a társulathoz.

A Katona Klub három bemutatót is tart idén: Test-szabadság-kontroll címen középiskolások és egyetemisták testhez, külső és belső világokhoz fűződő viszonyukról készítenek előadást, a Van egy ország című produkció arról beszél, hogy milyen felnőni az Orbán-rendszerben, a Kossuth Lajos utca című előadás pedig elkapott utcai jelenetekből áll majd össze.

A színház a jubileumhoz kapcsolódóan arculatfrissítésen is „átesik”: a Katona új vizuális identitását a piros, a kék, a sárga és ezek kísérőszínei jelzik, amelyek minden felületen megjelennek majd.

(Borítókép: Horváth Máté/Katona József Színház)

Rovatok