Index Vakbarát Hírportál

Végső búcsút vettek Szakcsi Lakatos Bélától

2022. október 18., kedd 13:29

Számos pályatársa és tisztelője kísérte utolsó útjára Szakcsi Lakatos Bélát, a magyar dzsessz kiemelkedő alakját. Az október 2-án, 80. életévében elhunyt Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművésztől, a nemzet művészétől a Fiumei úti sírkertben vettek végső búcsút kedden.

Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára búcsúbeszédében Szakcsi Lakatos Bélát a magyar dzsessz legendás alakjaként méltatta, akit minden hazai és külföldi pályatárs, valamint a nagyközönség is megbecsült és elismert.

Szakcsi Lakatos Béla sokrétű zenei kompetenciája a komoly- és kortárs zenétől, Bach, Mozart, Bartók, Ligeti, Eötvös vagy Kurtág tanulmányozásától a dzsesszimprovizáción és a kortárs improvizáción át a cigány folklórtól, a cigány musicalen és a cigány dzsesszen keresztül a világzenéig ért – emlékezett az MTI tudósítása szerint. 

A neves zenésztől a temetőben mások mellett elbúcsúzott Novák Katalin köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Schmitt Pál volt köztársasági elnök is.

A miniszterelnök egy fotóval búcsúzott

Orbán Viktor azóta meg is osztott egy fotót a temetésről.  Isten nyugosztalja Szakcsi Lakatos Bélát”  írta a képhez a kormányfő. 

Rovatok