Index Vakbarát Hírportál

Megjött a rezsiszámla, a budapesti színház döntött: csak hétvégente lesz előadás

2022. október 26., szerda 20:16 | aznap frissítve

Több színház is spórolásra kényszerül a megemelkedett rezsiköltségek miatt. A József Attila Színházban hétköznap nem fűtik az épületet, ezért hétvégente tartanak csak előadásokat. A Vígszínház a próbák csökkentett megvilágításával, a Centrál Színház a gázfűtést klímára cserélve próbál takarékoskodni.

A Vígszínházban a Covid-időszak kivételével fennállásának 125 éve alatt minden előadást telt házzal tartottak meg, ami most a nézőtér optimális hőmérsékletéhez előnyös lehet. Mádi Zoltán gazdasági igazgató úgy fogalmazott, hogy minél nagyobb a közönség létszáma, annál biztosabb a 24 fokos hőmérséklet biztosítása, ugyanis méréseik szerint telt háznál plusz két fokkal emelkedett a hőmérséklet – nyilatkozta az ATV-nek. 

A rezsicsökkentés érdekében nekik is takarékossági intézkedéseket kellett hozniuk, ugyanis nyolcszorosára emelkedett az energiaköltségük. A kazánt ezért cserélték le, az ablakokat pedig leszigetelték, a próbák pedig minimális, úgynevezett munkafény mellett zajlanak. A helyzet megoldása miatt kedden a színház gazdasági vezetője a kultúráért felelős helyettes államtitkárral tárgyalt. 

Azt mondta, hogy nagyon rossz a helyzet. Most megy vissza parlament elé az állami költségvetés, és harcoljon mindenki, ahogy tud, és tessék, mi is rakjuk össze, gondolkozzunk, és tegyünk javaslatokat, ő pedig képviselni fogja ezeket

– számolt be a megbeszélésen elhangzottakról Mádi Zoltán.

Centrál Színházban négyszeresére emelkedtek a rezsiköltségek. Azt tervezik, hogy a nagytermet felfűtő gázkazánt klímára cserélik le, ez azonban elmondásuk alapján tízmilliókba kerülhet.

Körülbelül 70 millió forintos gondot okoz ez erre az évre, ami például a nézőtér felújításának az 50 millióját megeszi

– fogalmazott az igazgató, Puskás Tamás.

A József Attila Színháznál is egyértelművé vált az első emelt összegű energiaszámlájuk kézhezvétele után, hogy kénytelenek lesznek takarékoskodni. Nemcsák Károly igazgató elárulta, hogy átnézték a novemberi és a decemberi repertoárt, majd úgy döntöttek, hogy csak a nagyobb forgalmú hétvégi napokon tartanak előadást, az új bemutatókat is ezekre az időpontokra időzítik. Hozzátette: egyelőre még nem tudják, hogy ez meddig fog tartani náluk.

(Borítókép: A József Attila Színház épülete 2017. december 14-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok