Index Vakbarát Hírportál

Készül a magyar Trónok harca

2022. október 27., csütörtök 19:40

Megérkezett a Tündérkert című történelmi sorozat első teasere. Báthory Gábor erdélyi fejedelem és mentora, Bethlen Gábor történetének csodálatos irodalmi feldolgozását Móricz Zsigmondnak köszönhetjük. A Megafilm és az MTVA koprodukciós sorozatának készítői azt ígérik, hogy jövőre elkészül a magyar Trónok harca.

A magyar Trónok harca elkészítése nyolc részben meglehetősen nagy vállalásnak tűnik, de a megközelítés a történelmi alapanyag szempontjából nem túlzás. A XVII. századi Erdély történelme, vezéralakjai tökéletes munícióul szolgálhatnak a rátermett forgatókönyvíróknak.

A sorozat kiindulópontjául azt az időszakot választották, amikor az  ifjú erdélyi fejedelem, Báthory Gábor havasalföldi hadjáratáról visszatérve egyre bonyolultabb konfliktusokkal és veszélyesebb politikai cselszövésekkel találja magát szembe. Az egyetlen ember, akire mindenkor számíthat, tanácsadója és gyermekkori mentora, Bethlen Gábor.

Az sem hátrány filmes szempontból, hogy a fiatal uralkodó – korának rocksztárjaként – nemcsak a csatatéren és a politikában vehemens, az érzéki gyönyöröket is féktelenül habzsolja.

Báthory minden útjába kerülő nőt meghódít, legyen szó asszonyról, lányról vagy cselszövő özvegyről.

– olvasható a teaser ajánló szövegében.

A nyolcrészes történelmi politikai thrillerben Báthory Gábor szerepét Katona Péter Dánielre bízták. A fiatal művész Fullajtár Andrea és Zsámbéki Gábor osztályában kezdte az SZFE-n, idén diplomázik. Bethlen Gábort a Marosvásárhelyről a Thália Színházba szerződött erdélyi színész, Bokor Barna játssza. Őt legutóbb az Elkxurtuk című politikai thrillerben láthatta filmen a közönség.

A Tündérkert csábító asszonyait Szőke Abigél, Dobos Evelin, Gáspár Kata, Szomosi Zsófi, Balsai Móni és Parti Nóra alakítják, mellettük Kálloy Molnár Péter, Rajkai Zoltán, Pataki Ferenc, Pál D. Attila, Dimény Levente és Németh B. Kristóf tűnik fel.

A nyolcrészes sorozatot Madarász Isti rendezi, a vezető operatőr Garai Gábor. A produkció a Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor producerpáros neve alatt készül.

(Borítókép: Megafilm)

Rovatok