Index Vakbarát Hírportál

A Concerto Budapest lemondja koncertjeit – anyagi gondokkal küzd a zenekar

2022. november 4., péntek 16:46

Az állami támogatások elvonása miatt a Concerto Budapest arra kényszerült, hogy lemondja két fontos rendezvényét is. A megváltott jegyek árát visszatérítik.

A Concerto Budapest weboldalán közzétett, november 3-i közleményben arról tájékoztatja a közönségét, hogy a november 19–20-ra tervezett, A Hallgatás Napja című kortárs zenei fesztivált, valamint a Magyar Kincsek című sorozat november 27-re tervezett előadását a Pesti Vigadóban kénytelen lemondani, mivel nem áll rendelkezésre elegendő anyagi támogatás a programok lebonyolításához. A kulturális finanszírozást érintő gazdasági intézkedések miatt a szimfonikus zenekar 2022-es évi állami támogatásának ötven százalékát elvonták.

A Concerto Budapest a közleményben biztosította a közönségét, hogy értesítik azokat, akik jegyet váltottak az eseményekre, valamint visszatérítik a már megváltott jegyek árát.

Nagy szükség van a kitartásra

Keller András karmestert, a zenekar zeneigazgatóját októberben jelölték az egyik legrangosabb zenei elismerésre, a Prima Primissima díjra. Akkor a jelöléssel kapcsolatban így fogalmazott a hegedűművész:

A zene együttműködésre, elfogadásra, kitartásra, becsületre, rengeteg alapvető emberi értékre, érzelmi gazdagságra nevel.

Úgy gondolja, hogy a zenének pótolhatatlan szerepe van az emberek érzelmi és szellemi fejlődésében. Célja és missziója, hogy az emberekhez eljuttassa az üzenetet, miszerint „ha érzelmileg intelligensebbé tudjuk tenni az elkövetkező nemzedéket, akkor megalapozhatjuk az ország jövőjét”.

Ütköznek a vélemények

Demeter Szilárd az Indexnek adott, augusztusban megjelent interjúban már egy gondolat környékéig érintette a komolyzenei műfajt, amikor kijelentette, hogy a tucatnyi államilag fenntartott komolyzenei együttes rengeteg pénzbe kerül, és hogy rossz menedzsmentlogika alapján halad a kultúra.

A kijelentéssel kapcsolatban az Index még augusztusban megkereste a hazai zenei élet több szereplőjét is, hogy mit gondolnak arról, amit Demeter mondott. Keller András akkor úgy nyilatkozott: „Nem tudom, mit értünk menedzserszemléleten, a profitorientált, populáris műfajokban ez remekül működhet, de a közművelődésben vagy az oktatásban fontos a minél nagyobb és szélesebb bázisú támogatás. Ha azt értjük menedzserszemlélet alatt, hogy ezután mindig a legnagyobb szellemi és művészi értékkel bíró projekteket és együtteseket támogatjuk, az nagyszerű. Ha viszont az úgynevezett legjobban eladható dolgokat támogatjuk, akkor előfordulhat, hogy Bartók és Beethoven zenéje eltűnik a süllyesztőben, vagy legfeljebb csak dobgéppel lehet majd hallani, a korszellemnek megfelelően.”

A Concerto Budapest teljes közleménye szerint:

A kulturális finanszírozást is érintő, átfogó gazdasági intézkedések nyomán a Concerto Budapest szimfonikus zenekar a 2022. évi állami támogatásának csaknem 50 százalékos elvonásával kényszerült szembesülni. Emiatt sajnálattal tájékoztatjuk közönségünket, hogy nem tudjuk idén megrendezni az egyik legfontosabb fesztiválunkat, a november 19–20-ra meghirdetett A Hallgatás Napja kortárs zenei fesztivált, továbbá a Magyar Kincsek sorozat november 27-i koncertje is elmarad a Pesti Vigadóban. A már megváltott jegyek árát visszatérítjük, a jegyvásárlókat értesítjük.

Rovatok