Index Vakbarát Hírportál

Hogy mi az élet értelme? Most felteheti a kérdést

2022. november 4., péntek 12:29

Fürjesi Csaba, a Salzburgban és Budapesten élő festőművész hazánkban még nem látott képeit mutatják be november 3-tól a Humánszinkron című kiállításon a The Space kortárs galériában. A többszörös magyar és nemzetközi grafikai díjas Fürjesi munkáival 2017 óta nem találkozhatott itthon a nagyközönség. Németország, Olaszország, Lengyelország, Ausztria kiállítóterei és múzeumai után novembertől egy hónapon át láthatjuk Budapesten a művész elmúlt években készített, elsősorban nagy méretű alkotásait.

A humánszinkron jelentése: az azonos időben lévő emberi minőségek, értékek, jelenségek, valamint szituációk vizsgálatára, bemutatására irányuló folyamat. Fürjesi Csaba művészetének alapvonulata elsősorban ezzel a tevékenységgel áll párhuzamban. Alig észrevehető, mégis lényeges gondolati áttetszéseket, szellemi, ideológiai dimenzióikat, olykor szociálkritikai vetületet bemutató képi világa középpontjában az ember áll.

A kérdések kérdéseket szülnek

Az idő és a létezés univerzális alapkérdéseit boncolgató alkotásai emocionális vagy akár a szakrális narratíva mellett mélyebb tartalmi összefüggéseket tárnak fel. Kollektív kulturális emlékezeten alapuló egyéni motívumaival ötvözött témái, valamint a múlt és jelen együttes szerepeltetése segítségével a szubjektív idő tartamérzetének, a megélt és a mostani világ történéseinek újraértelmezésén dolgozik.

Ha mindenképpen kategorizálni kellene, akkor úgy mondanám, hogy művészetem jellemzően egy posztmodern művészeti álláspontot képvisel, amelyben egyfajta személyes hangú látványalakításra törekszem, legyen az festészeti, szobrászati, installációs vagy grafikai alkotás. Mivel nem hiszek a megdönthetetlen igazságtartalmú kijelentésekben, ezért munkáim inkább kérdéseket tesznek fel arra vonatkozóan, ami alapjában véve a teljes érvényű világmagyarázó elvek létét kérdőjelezi meg. Ezek további kommunikációt indukálhatnak, és elérhetik, hogy átgondoljuk, átértékeljük az eddigi álláspontunkat, nézetünket

– nyilatkozza a művész az Indexhez eljuttatott közleményben.

A műfaji határok kiterjesztésével, átjárásával keletkező hatásokat és a különféle alapanyagok által adott sajátos textúrákat állítja a képi kifejezés szolgálatába. A fokozottan befelé irányuló, önelemzésre, válaszkeresésre késztető alkotásai egyfajta új emberközpontúságra irányuló figyelem részesévé avatja nézőit. 

Fürjesi Csaba Budapesten eddig nem látott képei november harmadikától tekinthetőek meg a The Space galériában.

A kortárs kiállítótér a főváros egyik legújabb galériája, júniusi nyitása óta olyan művészkörrel bír, mint Hajnal Gabriella, Horváth Lóci Judit, Kiss Márta, Koleszár Kata, Robitz Anikó és Fürjesi Csaba. A galéria különlegessége a változatos funkcionalitásban rejlik: egyszerre kiállító-, oktatási és közösségi tér, valamint művészetmenedzsment-iroda.

Fürjesi munkáival 2017-ben találkozhatott utoljára a hazai közönség. A mostani kiállítás – melyen az elmúlt években készült, elsősorban nagy méretű alkotásai láthatók – egy hónapig várja az érdeklődőket.

Rovatok