Index Vakbarát Hírportál

Veszprém lesz az európai balett fővárosa 2023-ban

2022. december 21., szerda 18:23 | aznap frissítve

Veszprémben rendezik meg az év egyik legjelentősebb nemzetközi kulturális eseményét, a Hungarian Ballet Grand Prix-t a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében 2023 nyarán.

Első alkalommal rendezik meg Magyarországon a Hungarian Ballet Grand Prix nemzetközi balettversenyt a 7–18 éves, gyermek és ifjúsági korosztály számára a veszprémi ActiCityben. Korábban beszámoltunk arról, hogy november végén Budapesten is lesz egy hasonló rendezvény

A verseny a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány gondozásában, a Magyar Állami Operaház szakmai támogatásával valósul meg június 26. és július 1. között – olvasható az Indexhez is eljuttatott sajtóközleményben.

A versenyzők professzionális és amatőr kategóriában, a klasszikus és a modern balett területén versenyeznek. A nyolcfős zsűriben a táncvilág nemzetközi szinten elismert táncművészei, mesterei és elkötelezett támogatói döntenek a produkciókról.

„A Magyar Nemzeti Balettintézet és az Operaház Gyermekkara összesen több mint 200 gyermek magas színvonalú művészeti fejlődését biztosítja.

A terveink között egy, az intézeteinkben tanuló gyermekek speciális igényeinek megfelelő, saját nyolc évfolyamos iskola, az Opera Campus létrehozása is szerepel”

– mondta el Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az intézményében tartott sajtótájékoztatón.

(Borítókép: A Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány)

Rovatok