Index Vakbarát Hírportál

A Nemzeti Színház művésze hamar megerősödött a szülés után

2023. január 11., szerda 14:45

Katona Kinga már egy éve édesanyaként játszik a Nemzeti Színházban.

A színésznőnek idén januárban két bemutatója is van: A kaukázusi krétakör, illetve Molière Don Juanja.

Trill Zsolt izomszakadása miatt elmaradt a Brecht-dráma tavaly októberi bemutatója, majd a novemberi is. Katona Kinga a Nemzeti Magazinnak adott interjúban elmondta, ennek senki sem örült, ahogy ő sem.

Nem történt nagy baleset, csak egy rossz mozdulat okozta az izomszakadást. Az eredetileg tervezett premier estéjén nagyon furcsa érzés tört rám, de biztos vagyok abban, hogy valamiért így kellett történnie. Mikor a novemberi bemutatót is el kellett halasztani, azt már sokkal könnyebben viseltem

– fogalmazott a színésznő.

Akár örülhetett is volna, hogy több időt tölthet a kislányával – jegyezte meg a kérdező. „Természetesen annak mindig örülök, ha a kislányunkkal lehetek. De ez a szerep és persze a színház is fontos számomra.”

A szülés után hamar megerősödtem. Ezt elsősorban annak köszönhetem, hogy a gyermekünk nagyon nyugodt természetű. Egész éjjel alszik, így mi is tudunk pihenni. Szerencsére édesanyám szívesen segít

– fogalmazott.

Vidnyánszky Attila ajánlata

Amikor 2022 januárjában visszatért a színházba, Vidnyánszky Attila vezérigazgató felajánlotta, hogy nem kell mindjárt minden szerepét visszavennie, választhat is közülük. Abban maradtak, hogy szépen, fokozatosan visszatér a korábbi szerepeihez az Egri csillagokat kivéve. 

Arról, hogy kislánya, saját anyasága mennyire segítette ebben a szerepformálásban, így felelt:

Az biztos, ha a próbák során a kislányomra gondoltam – és bizony gyakran eszembe jutott –, könnyebb volt Gruseként védelmeznem, mentenem a magára maradt gyermeket

– mondta.

Megjegyezte: „Érdekes módon az egyes jelenetek kidolgozásánál éreztem ezt a segítséget, de amikor már a dráma egészében, a teljes ív felépítésében gondolkodtam, akkor részben el kellett engednem a személyes érintettséget, mert különben elviselhetetlenül nehéz lett volna a játék.”

Mint Szendrey Júlia

Férje, Berettyán Nándor rövidesen mint Petőfi jelenik meg a mozikban. Arra a kérdésre, hogy eszébe jutott-e, hogy lehetett volna akár Szendrey Júlia is, azt mondta:

Egyetlen pillanatig sem fordult meg a fejemben. Egyébként sem jellemző rám ez a hozzáállás, persze előfordul, hogy egy-egy szerepről, amit színházban látok, azt gondolom, hogy mélyebben is meg lehetett volna fogni, és hogy én mennyire másképp oldottam volna meg, de ez ebben az esetben fel sem merült.

A kőszívű ember fiai című Jókai-regény alapján készült musicalben azonban szerepelt. Baradlay Ödön feleségét, Lánghy Arankát alakította. „Szente Vajk rendezte, aki most is csodálatos szereplőgárdát hozott össze, tele elképesztően tehetséges emberrel, akikkel megtiszteltetés volt egy színpadon állni és énekelni.”

Hogy lesz-e folytatás, arról azt mondta, prózai színészként erre kevés esélyt lát, de egyáltalán nem zárkózik el, ha jönne egy újabb lehetőség. Ezt a munkát egy felejthetetlen kirándulásnak éli meg, remélve, hogy az ott szerzett tapasztalatokat a Nemzeti Színházban is tudja majd kamatoztatni.

(Borítókép: Katona Kinga [j] Lánghy Aranka és Ember Márk [b] Baradlay Ödön szerepében Szente Vajk, Galambos Attila és Juhász Levente Kőszívű – A Baradlay-legenda című musicaljének próbáján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2022. június 16-án. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok