Index Vakbarát Hírportál

Roger Waters a világ leghíresebb antiszemitája

2023. február 27., hétfő 16:00

A városi tanács visszamondta a Pink Floyd alapító tagjának koncertjét. 2023. május 28-án lépett volna fel. Frankfurt vezetősége úgy hivatkozott a dalszerzőre, mint „a világ egyik legismertebb antiszemitája”.

Erős kritikák érték Roger Waterst – a Pink Floyd alapító tagját és dalszerzőjét – az elmúlt időszakban. Több közfelháborodást okozó vagy kétértelmű megjegyzést is tett a basszusgitáros, amelyekben elsősorban a NATO-t hibáztatja az ukrajnai háború kitörése miatt, valamint a háttérből irányító zsidó emberekről alkotott elméleteit is megosztotta a világgal.

Ennek hatására a 2023. május 28-ra szervezett koncertjét lemondta Frankfurt városának vezetése, akik úgy fémjelzik a rocklegendát, mint „a világ egyik legismertebb antiszemitája” – írja az UCR.

Ezt úgy érte el a városi tanács, hogy a hely, ahol a koncertet megtartották volna, nem magánkézben lévő létesítmény, hanem 60%-ban a városvezetés birtokában van, így összeférhetetlenség esetén beleszólhatnak a szervezésbe. A koncert lemondásának okaiként a következőket sorolták fel:

Izrael és Palesztina

A város döntésében a Festhalle – ahová a koncertet szervezték – történelmi jelentősége is szerepet játszott. Itt tartották fogva a nácik azt a 3000 zsidó férfit, akiket az 1938-as kristályéjszakán fogtak el, amikor zsidó tulajdonban lévő üzleteket, épületeket és zsinagógákat pusztítottak el.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa hálás volt a frankfurti döntésért. Kiemelten kérték a többi koncerthelyszínt is, hogy mondják vissza Waters fellépéseit. „Az antiszemitizmusnak nincs helye a művészetben és a kultúrában” – fogalmazott a Tanács.

A Pink Floyd egykori basszusgitárosának további öt lekötött fellépése van Németországban. Egy Hamburgban, egy Kölnben, egy Münchenben és egy dupla koncert Berlinben.

Válaszul az őt ért vádakra Roger Waters megosztotta „testvére”, Ramzy Baroud író, újságíró Twitter-posztját, amelyben Baroud elmeséli, hogy szerinte a valódi ok a koncert lemondása mögött nem Waters Izrael-ellenes viselkedése, hanem hogy a rockzenész Palesztina mellett áll.

Rovatok