Index Vakbarát Hírportál

Kincsekkel tömték ki a Bálnát

2023. március 1., szerda 18:47 | aznap frissítve

Több száz műtárgyat nyelt el a Vámház téri Bálna Rendezvényház gyomra, pontosabban negyven galéria, aukciósház és műtárgy-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás vitte oda kincseit az idei Art and Antique művészeti vásár alkalmából. A Virág Judit Galéria az első vonalas kortárs művészek mellett egy különleges Csontváry Kosztka Tivadar-festményt is kiállít.

A nemzetközi műtárgypiacon is kiemelkedően magasan jegyzett Lakner László, Keserű Ilona, Maurer Dóra, Ai Weiwei, illetve Bak Imre munkái mellett gyakorlatilag szinte teljes képet kapunk a magyar képzőművészet fejlődéséről, nagyjából a XIX. század közepétől napjainkig, az idén ötödik alkalommal megrendezett Art and Antique kiállításon.

A Bálna Rendezvényközpont termeiben március 2. és 5. között tekinthető meg az igen gazdag anyagot felvonultató művészeti seregszemle.

A teljesség igénye nélkül

Egy kis ízelítő a hatalmas kínálatból: a Virág Judit Galéria Csontváry unikális korai festménye, a Teniszező társaság mellett Nádler István három alkotását, Rozsda Endre, Konok Tamás, Keserű Ilona és Bak Imre alkotásait vitte a Bálnába.

A Bodó Galéria vizualizálja az egykor Bizottság zenekart ef Zámbó István, fe Lugossy László, Wahorn András munkái felvonultatásával, de álldogálhatnak a látogatók Kentaur és Weiler Péter alkotásai előtt is.

A Kálmán Makláry Fine Arts Galéria főleg a Franciaországban is sikeressé vált magyar művészek munkáival foglalkozik, illetve tíz éve nyitott a kortárs magyar alkotók felé. Idén többek között Reigl Judit, Hantai Simon munkái mellett Major Kamill és Sam Havadtoy alkotásaiból is válogattak.

A MissionArt Galéria nagyon erős a nagybányai és klasszikus modern anyagban, de Bak Imrét, Wahorn Andrást, Kondor Bélát, Derkovits Gyulát is kínálnak.

A háromnapos képzőművészeti karneválról nem hiányozhat a kortárs fotográfia, kollázs, a konceptuális és installációs művészet és az új média sem.

Az antik „részleg” is igen gazdag, eredeti francia és magyar art deco bútorok, plakátok, lakberendezési tárgyak, porcelán, kerámia és antik ékszerek lenyűgöző darabjai előtt sóvároghatnak a szép tárgyak szerelmesei.

A vásáron lesz jótékonysági akció is az Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány javára.

Tekintettel a kiáradó műtárgybőségre, érdemes igénybe venni valamelyik szakavatott tárlatvezetést, amelyből naponta több is indul, ráadásul ingyenesen.

A művészeti kiállítás és vásár kínálatának részleteiért érdemes ellátogatni a rendezvény honlapjára.

(Borítókép: Kelen Anna, a Virág Judit Galéria munkatársa. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok