Index Vakbarát Hírportál

Focicsapatnyi pályázó tör az Operaház élére

2023. április 14., péntek 18:35

A Magyar Állami Operaház élére – újból – kiírt főigazgatói pályázatra 2023. március 28-ig lehetett jelentkezni. Az előző kiírást a Kulturális és Innovációs Minisztérium a kevés, összesen két jelentkezőre hivatkozva nyilvánította 2022. december elsején eredménytelenné: jelöltekből ezúttal nincs hiány, az Index információi szerint összesen tizenegyen pályáztak a főigazgatói címre. A bírálóbizottságnak április végéig kell összeülnie.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium tavaly írta ki először a Magyar Állami Operaház élére a pályázatot. Akkor a jelenlegi főigazgató, Ókovács Szilveszter és Győriványi Ráth György karmester, az Operaház volt fő-zeneigazgatója jelentkezett a posztra – ám ezt a pályázatot a minisztérium eredménytelennek nyilvánította.

Csák János kulturális és innovációs miniszter elmondása szerint azért, mert túl kevés volt a jelentkező. Lehet azonban, hogy az volt az ok, hogy Ókovács Szilveszter a számára kitalált két évre nem vállalta volna el a vezetést. 

A megismételt pályázat – amely 2023. augusztus 1-től 2028. július 31-ig tartó időszakra hirdette meg a pozíciót – már angol nyelven is megjelent, és nem kötötte magyar állampolgársághoz a jelentkezést. Ez arra utalt, hogy a fenntartó nemzetközi kitekintéssel keresett jelöltet az Operaház élére. 

Lett tizenegy pályázó

A pályázók mennyiségére a megismételt kiírást követően nem lehet panasz. Információink szerint tizenegy jelölt adta be írásban az elképzeléseit a minisztériumnak.

A bírálóbizottság

A bírálóbizottságnak 2023. március 28-tól számítva 30 napja van arra, hogy meghallgassa és véleményezze a jelölteket. Az előadó-művészeti törvény alapján csupán a jelölt alkalmasságát kell vizsgálniuk, és a többségi döntés – amely alapján több jelöltet is alkalmasnak találhatnak – után csak javaslattételi joguk van, a döntést a munkáltató, a miniszter hozza meg az ülést követő 30 napon belül. A bizottsági ülés időpontja egyelőre nem ismert.

Információnk szerint a késlekedésnek az is oka lehet, hogy a bizottság összetétele változott. Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnöke maradt (bár a hírek korábban arról szóltak, hogy összeférhetetlenség miatt esetleg helyette is kell keresni más), Rátóti Zoltán színművész helyébe viszont Kiss-B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója kerül. A bizottság tagja még Kovács János karmester, Szakály György táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, a Wagner Társaság tagja, aki korábban a nemzeti kulturális örökség minisztere volt, Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár, illetve Gyimesi László zenész, a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Az Operaház dolgozói Fahidi Patrícia hegedűművészt szavazták be a bizottságba.

A jelöltek közül nem mindenkinek van intézményvezetői tapasztalata, de azt többen siettek leszögezni, hogy győzelem esetén szívesen működnek együtt a többi pályázóval, illetve a jelentkezők csapatában szereplő szakemberekkel, sőt vannak átfedések is. Úgy tudjuk például, hogy Kesselyák Gergely Aczél András pályázatában fő-zeneigazgatóként szerel.

(Borítókép: Pataki Adorján (j) Mario Cavadossi szerepében Giaccomo Puccini Tosca című operájának próbáján a Magyar Állami Operaházban 2022. szeptember 20-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok